Ervaringsverhaal uit de reeks ‘En toen was ik mijn Nederlanderschap kwijt’. Het zijn verhalen van Nederlanders die door omstandigheden hun Nederlanderschap zijn kwijtgeraakt of bijna zijn kwijtgeraakt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat doet dit met hun leven. Met deze verhalen willen we de menselijke kant belichten en de emotionele en praktische gevolgen laten zien van de huidige nationaliteitswetgeving en de slechte informatievoorziening vanuit de overheid. Wil je ook jouw verhaal kwijt? Stuur ons een berichtje.

Terug naar Nederland, mevrouw u bent helemaal geen Nederlander meer! 

In 2007 ben ik vanuit Nederland naar Australië vertrokken met een werkvakantievisum. Het was een mooi avontuur zo’n jaartje tussen de kangoeroes, dodelijke spinnen en mooie stranden. Ik ontmoette een Australiër, de relatie groeide en zo vond ik er ook de liefde. In 2008 zijn we getrouwd omdat het werkvakantievisum niet kon worden verlengd. Het was immers maar een tijdelijk visum. Dat zou betekenen dat ik Australië moest verlaten en ook mijn relatie eventueel zou moeten beëindigen.  

Vanwege financiën en geen reisplannen in de nabije toekomst, besloot ik het Nederlands paspoort niet te vernieuwen

Ik heb na het huwelijk een partner visum verkregen voor bepaalde tijd. Twee jaar later kon ik dit omzetten in een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, Permanent Residency (PR). Dat was in 2010, hetzelfde jaar dat mijn Nederlandse paspoort zou verlopen.  

Omdat mijn man en ik verder gewoon heel gelukkig waren in Australië en wij het in die tijd financieel niet erg breed hadden, zagen we het er niet van komen dat we Australië snel zouden verlaten voor vakantie of om naar Nederland gaan. Met een PR kan en mag men in Australië blijven zonder je Nederlandse of buitenlandse paspoort, dus om onnodig geld te besparen heb ik destijds mijn paspoort niet verlengd.   

Het is in Australië ook niet makkelijk om je Nederlands paspoort te vernieuwen. Je kan hiervoor enkel in Sydney bij het consulaat terecht en je moet in persoon daarvoor langskomen. Dat betekent dus duizenden kilometers en een aantal dagen reizen met alle kosten van dien. Binnen Australië reizen is ook niet zo goedkoop en omdat ik dus niet dacht internationaal te gaan reizen kon ik deze grote uitgaven voor enkel een, op dat moment, onnodig Nederlands reisdocument besparen.  

Naturalisatie tot Australiër om te kunnen studeren 

In 2015 besloot ik te naturaliseren want dat gaf mij de kans om in Australië te studeren. Het beloofde een lange studie te worden en internationaal reizen of terugkeren naar Nederland was niet iets waar ik toen bij stil stond. Ondanks eerder contact met het consulaat en de gemeente thuis heeft nooit iemand mij erop gewezen dat ik zo mijn Nederlandse nationaliteit kwijt kon raken. Ik kwam af en toe ook Nederlanders in Australië tegen die beide nationaliteiten en paspoorten hadden en nam aan dat beide nationaliteiten hebben geen probleem zou zijn.  

Terugkeer naar Nederland met dochtertje 

In 2019 ben ik moeder geworden van mijn lieve dochtertje. Helaas ging de relatie met mijn man niet goed en omdat mijn relatie met de vader van mijn dochtertje was verbroken, heb ik eind 2020 met zijn zege besloten om terug te keren naar Nederland omdat we dan veel meer steun van de familie zouden krijgen. Ik stond er als alleenstaande moeder in Australië echt alleen voor en zonder mijn familie in Nederland weet ik niet hoe ik deze zware periode zou zijn doorgekomen.  

Eenmaal aangekomen in Nederland vertelt de gemeente mij dat we door COVID-19 10 dagen lang moeten wachten met het inschrijven (BRP) omdat we eerst in quarantaine moeten. Inschrijven moet in persoon aan de balie. Ondanks dat de Rijksoverheid toentertijd adviseerde dat dat niet hoefde omdat Australië een veilig land was, hebben we het toch maar gedaan. Met het niet kunnen inschrijven kan ik ook geen zorgverzekering organiseren of mijn dochter haar inentingen, etc.  

Ons Nederlanderschap wordt in twijfel getrokken 

Toen we na 2 weken wachten eindelijk een afspraak konden krijgen bij het gemeentehuis, vertelde de ambtenaar mij dat ze mij en mijn dochtertje niet konden inschrijven. Ze moesten uitzoeken of we nog wel Nederlander waren. Ook moesten de wettelijke originele documenten zoals de geboorteakte van mijn dochter eerst bij de Australische ambassade gelegaliseerd worden omdat ze deze documenten anders niet kunnen accepteren. De legalisatie van de documenten had ik daarna dan ook snel georganiseerd en ik dacht dat alles dan wel in orde zou zijn.  

Verkeerde conclusies gemeente 

Een paar dagen na mijn afspraak bij het gemeentehuis kreeg ik een e-mail van de ambtenaar die over immigratie gaat. Zij stelde heel wat vragen over mijn tijd in Australië. Ik heb haar verteld dat ik met een Australiër ben getrouwd in 2008, mijn Nederlandse paspoort in 2010 is verlopen maar dat ik pas in 2015 ben genaturaliseerd. Deze documenten waren al getoond. Zij vertelde mij vervolgens dat op basis van mijn antwoorden zij tot de conclusie was gekomen dat mijn dochtertje en ik geen Nederlanders meer zijn. Zij verwees me naar de IND om als Australiërs een verblijfsvergunning aan te vragen voor ons beide. De gemeente kon mij pas inschrijven, wanneer de IND de aanvraag van de verblijfsvergunning in behandeling had genomen.  

Ik was natuurlijk verward en ook wat paniekerig toen ik van de overheid hoorde dat ik geen Nederlander meer was. Maar aangezien zij dit beter moeten weten dan ik ging ik er in eerste instantie van uit dat we dus geen Nederlanders waren. Het was emotioneel een zware klap. Waarom heb ik daar nooit eerder iets over gehoord of werd ik niet eerder gewaarschuwd toen ik me bij de gemeente jaren geleden uitschreef om naar het buitenland te gaan, of bij het consulaat in Sydney? Ik ging op internet op zoek naar informatie over wat te doen als ik mijn nationaliteit had verloren en kwam toen bij de Stichting GOED terecht.   

Ik nam contact op met de Stichting GOED en die verwees mij naar een specialistische jurist. Die was zeer behulpzaam en toen ik mijn verhaal deed werd mij uitgelegd waarom we toch nog Nederlanders zijn. Ik heb daarop de ambtenaar teruggeschreven en haar op de wetsartikelen gewezen zoals de jurist mij uitlegde. Ik kreeg toen te horen dat de gemeente alles extern in behandeling had en ze nog eens zouden nagaan of wij daadwerkelijk Nederlanders zijn. Dit zou inderdaad weer extra tijd in beslag gaan nemen.  

Uitstel inschrijving 

Gemeente stelt tegelijk de hervestiging uit 

Ik vind het zeer kwalijk dat gemeenten de wetten niet goed kennen en erg tegenwerken met het inschrijven. Het was niet enkel dat men de wet niet goed kende, maar ook dat ik onvriendelijk werd behandeld. Schijnbaar was ik als terugkerende Nederlander niet erg welkom en kreeg botte en stugge reacties op mijn vragen en verzoeken. Ik kom terug als alleenstaande moeder en dit heeft grote invloed op mij. Ik woon niet meer in Australië en ik voel me zo ook niet welkom in Nederland. Praktisch betekent niet ingeschreven staan dat ik geen zorgverzekering heb en mijn rijbewijs niet kan inwisselen e.d.  

De gemeente is inmiddels teruggekomen met een brief waarin ze erop blijven staan dat we geen Nederlanders meer zijn. Hierbij verwijzen ze naar de zogenaamde 10 jaren klok in de wetgeving. Volgens de gemeente begon die te tellen toen ik in 2007 mij uitschreef en Nederland verliet. En dus stelt de gemeente dat ik op die datum in 2017 de Nederlandse nationaliteit heb verloren. Daarbij werd er geschreven dat ik maar naar de rechtbank toe moest om mijn nationaliteit te bevestigen.

Ik heb die brief toen bij de welwillende jurist overlegt. Die heeft mij toen uitgelegd waarom de gemeente hier fout zit. Immers werd ik pas in 2015 Australiër en de jurist liet mij de wetgeving zelf zien waarin duidelijk staat dat die 10 jaren klok dan pas begon te tikken. Dus ik ben zeker tot 2025 nog Nederlander. En ik kan verlies voorkomen door afgifte van een Nederlands paspoort, of door tenminste één jaar in Nederland te wonen. Maar ja, als je je niet kan inschrijven, dan loop ik dus het risico door een fout bij de gemeente de mogelijkheid mijn nationaliteit te verliezen.   

Een waarschuwing voor anderen

Ik hoop met mijn verhaal andere Nederlanders ervoor te waarschuwen hoe moeilijk gemeenten kunnen doen over het inschrijven. En gelukkig heb ik nog wel wat tijd om voor 2015 te bewijzen dat ik nog wel Nederlander ben. Maar anderen zitten misschien niet in die situatie. Daarnaast, waarom doet men zo moeilijk en helpt en denkt niet mee? Is het dat ze terugkerende Nederlanders, ondanks dat ze in Nederland opgegroeid en getogen zijn, niet willen? Is de overheid, net zoals in de toeslagenaffaire, mij en mijn dochter aan het discrimineren?   

Ik krijg nu dus juridische hulp van de specialist en hij heeft een uitgebreide verklaring geschreven aan de gemeente waarin per wetsartikel is uitgelegd waarom we nog wel Nederlanders zijn. Ik hoop dan ook dat de gemeente me niet zou forceren om naar de rechter toe te stappen maar dat ze de wet zelf uitvoeren zoals die geschreven is.

Update: Een kleine week later, begin maart 2021, kreeg ik een email met een verontschuldiging. Men gaat mij alsnog inschrijven met terugwerkende kracht. Gelukkig, we zijn dus inderdaad nog Nederlanders. Dat dit in twijfel werd genomen, en de manier waarop, vind ik nog steeds verkeerd maar ik ben nu erg opgelucht, en mijn dank aan iedereen die mij hierin heeft geholpen. Als ik niet verder had gevraagd had ik dus de mening van de overheid geaccepteerd denkende dat ik niet meer Nederlander was. Gelukkig heb ik dus toch geen verblijfsvergunning in eigen land nodig.

 

Note: Verdere informatie en documentatie op verzoek verkrijgbaar.


In dit geval is de wet verkeerd geïnterpreteerd door de gemeente en is zij onterecht doorgestuurd naar de IND. De 10-jaren klok is pas gaan tellen in 2015, toen zij zich naturaliseerde tot Australiër.

Meer informatie over het Nederlanderschap zie onze KENNISBANK NATIONALITEIT. Wil jij ook je verhaal kwijt? Neem dan contact op met Stichting GOED en vermeld als onderwerp ‘En toen was ik mijn Nederlanderschap kwijt’.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This