Ervaringsverhaal uit de reeks ‘En toen was ik mijn Nederlanderschap kwijt’. Het zijn verhalen van Nederlanders die door omstandigheden hun Nederlanderschap zijn kwijtgeraakt of bijna zijn kwijtgeraakt. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wat doet dit met hun leven. Met deze verhalen willen we de menselijke kant belichten en de emotionele en praktische gevolgen laten zien van de huidige nationaliteitswetgeving en de slechte informatievoorziening vanuit de overheid. Wil je ook jouw verhaal kwijt? Stuur ons een berichtje.

Amerikaanse staatsburgerschap was vereist om bij de politie te solliciteren

Geboren en getogen in Nederland. In 2000 heb ik mijn eerste vrouw leren kennen, zij is Amerikaanse en woont in Californië. Grote liefde en hals over kop ben ik eind 2000 naar Amerika verhuisd en een jaar later getrouwd met haar.

Ik kreeg in Amerika een Green Card (vaste verblijfsvergunning) maar besloot om in 2008 het Amerikaans staatsburgerschap aan te nemen vanwege werk. Ik ging solliciteren bij de Politie en het Amerikaans Staatsburgerschap was hiervoor vereist.

Helaas door de economische crisis eind 2008 ging dat plan de vriezer in. De korpsen waar ik in de running voor was bevroren hun aannames. Ook ging het niet zo goed met onze relatie en in 2009 zijn we gescheiden. Ik bleef wel in Amerika wonen en later opnieuw geluk gevonden en opnieuw getrouwd met een Amerikaanse.

Verlopen paspoort

Toen in 2010 mijn Nederlandse paspoort verliep nam ik contact op met het consulaat in Los Angeles, waar ik toen nog woonde. Die mij vertelde dat ik moest kiezen en niet mijn Nederlandse paspoort kon houden. Ik was net getrouwd en had werk in Amerika. Economisch was een verhuizing naar Nederland niet zo makkelijk en mijn vrouw zou dan ook niet zo snel een visum voor Nederland krijgen. Praktisch werd me die keuze dan ook opgedrongen. Het was heel frustrerend en ik nam me voor om in de toekomst toch te kijken of ik weer Nederlander kon worden.

Verlies Nederlandse nationaliteit door verkeerde informatie consulaat

Recentelijk kwam ik in contact met een gespecialiseerde nationaliteit jurist, Habsburg Legal Services. Die legde mij vrijblijvend uit dat ik in 2010 geheel verkeerde informatie had gekregen. Blijkt nu dat ik zelfs tot 2018 Nederlander was en gewoon een paspoort had kunnen krijgen. Niet alleen had men mij verkeerd geïnformeerd, men had ook niet uitgelegd dat bij mijn naturalisatie een of andere klok van start ging met na 10 jaar automatisch verlies van mijn nationaliteit. Dat verlies in 2018 had ik kunnen voorkomen door een paspoort te krijgen. Dus, het consulaat zorgde ervoor dat ik mijn nationaliteit heb verloren terwijl ik dit niet wilde.

Terug naar Nederland om mijn oude dag te slijten

Nu ik wat ouder ben zou ik toch graag ook weer een Nederlands paspoort willen hebben. Ik zal uiteindelijk weer teruggaan naar Nederland om mijn “oude” dag te slijten met al mijn familie daar. Financieel kan ik dat nu doen en hoeft de staat mij niet te verzorgen of zo. Van de jurist begrijp ik dat ik wel mijn nationaliteit terug kan krijgen, maar dat ik eerst één jaar op een humanitair verblijfsvergunning in Nederland moet wonen.

Je zou als voormalig Nederlander terug moeten kunnen komen zonder al die poespas

Sommige krijgen deze blijkbaar makkelijker dan anderen. Het voelt net als of ik, net als een statushouder, mij moet bewijzen om in Nederland te mogen wonen. Als Amerikaan mag ik gelukkig wel vrij het land inreizen om dit in Nederland aan te vragen. Maar andere nationaliteiten hebben die luxe dus niet. Ik vind dat elk voormalig Nederlander terug zou mogen komen zonder al die poespas. Beter nog, mensen die zo door toedoen van de overheid en kromme wetgeving hun nationaliteit hebben verloren zouden hun nationaliteit teruggegeven moeten worden. Waarom gebruiken we de nationaliteit wetten op deze manier om mensen van ons moederland en familie te scheiden?

Roan

 

Note: Verdere informatie en documentatie op verzoek verkrijgbaar.


Meer informatie over het Nederlanderschap zie onze KENNISBANK NATIONALITEIT. Wil jij ook je verhaal kwijt? Neem dan contact op met Stichting GOED en vermeld als onderwerp ‘En toen was ik mijn Nederlanderschap kwijt’.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This