Voor de Nederlanders die in het VK wonen
Terugkeer naar Nederland met een Britse of niet-EU partner na Brexit (na de transitieperiode)
Tot en met 31 december 2020 geldt een transitieperiode. Alle EU-afspraken en regels gelden dan nog voor het VK. Britten hoeven in Nederland dan nog niet verplicht in te burgeren. De Britten die na Brexit (na de transitieperiode) naar Nederland komen krijgen geen MVV- verplichting, dus voorafgaand aan hun komst naar Nederland hoeven zij niet het basisexamen (A1) inburgering buitenland af te leggen. Eenmaal in Nederland gevestigd moeten zij wel het inburgeringsexamen halen als ze inburgering plichtig zijn.
Maar wat gebeurt er nu met Nederlanders die na overgangsperiode met hun Britse partner of niet-EU partner vanuit het VK terug naar Nederland willen keren?
Deze vraag stelde Stichting GOED aan Buitenlandse Zaken, de IND en de ambassade in Engeland. Geen van allen konden in eerste instantie een duidelijk antwoord geven en de informatie op de overheidswebsites was niet volledig en tegenstrijdig. De Nederlandse tak van the3Million (belangenorganisatie voor EU burgers m.b.t. Brexit) informeerde ons dat er afspraken zijn gemaakt;
Wanneer je als Nederlander met een Britse of niet-EU partner naar Nederland wilt terugkeren, na de transitieperiode, dan is er geen inburgeringsplicht voor de partner. Voorwaarde is wel dat men moet kunnen bewijzen 3 maanden voor Brexit (31-12-2020) in het VK te hebben samengewoond.
GOED en the3million in gesprek met J&V
In samenwerking met the3million heeft de Stichting GOED een onderhoud gehad met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Dit was zeer nuttig en verhelderend voor beide partijen. J&V heeft ons toegezegd dat de websites van de IND en Rijksoverheid aangepast zullen worden met duidelijke en consistente informatie.
- Duidelijkheid over wie men nu bedoeld (een Brit, Nederlander of familie/partner van een Brit of Nederlander) in de informatie op de website
- Duidelijkheid over welke periode men spreekt (de exacte datum) en een specificatie van de voorwaarden
Ook zal het personeel bij o.a. 24/7 en IND ingelicht worden, zodat ze voorbereid zijn op vragen die over dit onderwerp binnen zullen gaan komen.
Het betreft o.a. deze informatie:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/britse-partner-meenemen-naar-nederland-na-brexit
NB: LET OP!
De informatie bevat op dit moment op verschillende website pagina’s van de Rijksoverheid nog onduidelijkheden! We hopen dat het snel wordt aangepast.
Update 27 november 2020: Verhuizen naar Nederland met een Britse of niet-EU partner, na 1 januari 2021.
Datum ingang 10-jaren klok na Brexit
Vervolgens wilde we zeker stellen wanneer de 10-jaren klok gaat tikken in het VK. Dit is belangrijk voor mensen met een dubbele nationaliteit, zij moeten namelijk het paspoort op tijd vernieuwen om verlies van het Nederlanderschap te voorkomen.
Wij hebben de bevestiging gekregen dat de 10-jaren klok inderdaad gaat lopen na afloop van de transitie periode (dus per 1 januari 2021).
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/welke-gevolgen-heeft-de-brexit-als-ik-een-dubbele-nederlandse-en-britse-nationaliteit-heb-en-in-het-vk-verblijf
Verloop van paspoort en ID-kaart op verschillende data
De volgende vraag staat nog uit bij J&V en moet nog bevestigd worden;
Klopt het dat bij overlapping van Nederlands paspoort en Nederlands identiteitskaart de laatste datum geldt. Dus als een paspoort eerder verloopt dan de ID kaart, dan moet je ervoor zorgen dat je vóórdat de ID-kaart (de langst geldende) verloopt deze vernieuwd.
Britse rijbewijzen
Op de informatiepagina van rijksoverheid staat: “Als er geen afspraken worden gemaakt, is een Brits rijbewijs niet langer omwisselbaar voor een Nederlands rijbewijs” https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/is-mijn-britse-rijbewijs-nog-geldig-in-nederland-na-de-brexit
The3Million stelde een aantal vragen:
Vraag: Op dit moment geldt dat wanneer het Nederlandse (EU) rijbewijs verloopt, terwijl je in een ander EU- lidstaat woont, deze moet worden vervangen voor een rijbewijs van de betreffende EU-lidstaat. Echter na Brexit is het Britse rijbewijs geen EU-rijbewijs meer, zou dat betekenen dat men opnieuw het rijexamen moet afleggen bij terugkeer in Nederland?
Update 8-1-2021
We zullen in de volgende nieuwsbrief verder over de uitstaande vragen berichten. Blijf ons volgen!
Tot zover het gesprek met J&V.
Brief van Staatssecretaris Ankie Broekers Knol aan de Tweede Kamer over het voorstel Rijkswet inperking gevolgen Brexit (De Brexit noodwet)
De Staatssecretaris ziet op dit moment nog geen reden om de Brexit noodwet in werking te laten treden.
Quote uit de brief
Zoals ook tijdens de plenaire behandeling in de Eerste Kamer ter sprake kwam zie ik op dit moment geen aanleiding een inwerkingtredingsbesluit te nemen, omdat er een terugtrekkingsakkoord tot stand is gekomen. Met dit terugtrekkingsakkoord zijn de burgerrechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk voldoende gewaarborgd. Dit laat onverlet dat het kabinet de situatie rond de uittreding van het Verenigd Koninkrijk nauwgezet blijft volgen.
Volledige brief is hier te lezen.
Zie ook: De Eerste Kamer heeft voor de Brexit noodwet gestemd
#DeniedMyBackup
De campagne van the3million is in volle gang. EU-burgers in het VK willen een fysiek bewijs als backup voor hun digitale settled of pre-settled status om discriminatie te voorkomen.
Bekijk het filmpje waarom dit zo belangrijk is. Je kunt zelf tot 30 september nog actie ondernemen om the3million in hun campagne te ondersteunen.
Stuur een e-mail: Flooding The Lords’ inboxes
In het nieuws – Britse banken heffen rekeningen op
Britse banken heffen plotseling rekening van Nederlandse klanten op. Onder andere Lloyds, Barclays en Coutts Bank hebben klanten in Europa een brief gestuurd. De banken raken na 1 januari 2021 hun vergunning kwijt om vanuit het VK betaal en spaarrekeningen aan te bieden aan klanten in Nederland. Dus ook als men terugkeert naar Nederland, loop je het risico dat je je rekening in het VK niet kan aanhouden.
Bron: NOS
Er is nog een ander probleem. De Britse DVLA, die voor de verlenging van rijbewijzen en dergelijke zorgt, zit zwaar in de problemen.
De DVLA heeft maandenland geweigerd om dat te erkennen.
Vervolgens kwam eerst begin juni 2020 de automatische verlenging met 7 maanden van rijbewijzen met terugwerkende kracht tot 1 februari 2020 (dus pre-covid). Mensen waarvan de rijbewijzen al waren vernietigd hebben daar niets aan. In mijn geval was het een employee van de Post Office die eind mei met een schaar mijn rijbewijs aan stukken knipte en weggooide.
Een aantal maanden daarna meldde de voicemail van de DVLA eindelijk ook dat er problemen zijn en dat ze niets voor ons kunnen doen en dat we braaf moeten afwachten.
Zelf zit ik al vier maanden zonder rijbewijs hoewel ik later in een hoekje van de DVLA website ontdekte dat het al in juni is verlengd. De DVLA is niet bereikbaar en de website van de DVLA werkt zelfs vaak niet. Op een brief die ik via Special Delivery heb gestuurd, heb ik ook nog geen reactie gehad en ik denk niet dat ik die ooit zal krijgen. Momenteel raken in Engeland nog meer poststukken en bezorgingen kwijt dan normaal. Ik wil graag weten of de DVLA mijn rijbewijs heeft verstuurd of niet, want dan weet ik of ik actie moet nemen of niet voordat ik later weer te horen krijg dat ik te lang heb gewacht met actie nemen, potdorie.
Toevallig ken ik de man die de DVSA runt (dat is de tak die voor de rijexamens zorgt), maar ook die kan niets voor me doen.
Mijn originele rijbewijs heb ik in 1984 in Nederland verkregen. Wat zegt de internationale wetgeving over deze heikele kwestie? Komt een en ander neer op een onrechtmatig in beslag nemen van een buitenlands ID?
PS
De DVLA eist bovendien vaak dat mensen originele documenten zoals paspoort en marriage licence opsturen en die zijn ze dan ook vele maanden kwijt.
Toen ik in het verleden mijn Nederlands rijbewijs moest omzetten in een Brits heb ik geweigerd mijn Nederlandse paspoort op te sturen en heb ik in plaats daarvan de trein gepakt naar een DVLA kantoor waar ik aan de balie terecht kon. Maar door covid is die optie er nu niet. Is er iemand die overzicht heeft op de omvang van dit probleem voor Nederlanders in het VK en/of die hieraan werkt?