Buitenlandse aktes (geboorte, huwelijk, scheiding, overlijden, etc)

Als je in het buitenland woont en werkt komt het voor dat je van de autoriteiten aldaar een akte krijgt.

Dit kan zijn vanwege de geboorte van je kind of misschien voor jezelf. De gebruikelijke aktes zijn;

  • Geboorte
  • Huwelijk
  • Scheiding
  • Overlijden

Omdat de buitenlandse aktes niet door een Nederlandse autoriteit zijn afgegeven worden ze meestal niet zomaar geaccepteerd. Vooral voor aktes van niet Europese landen is meestal een vertaling en legalisatie (apostille) nodig.

Vertalingen

Vertalingen zijn voor Nederland niet nodig indien het document in het Engels, Duits, Frans of Nederlands is opgesteld.

Legalisatie

Legalisatie (Apostille) houdt in dat men bevestigd dat dit een officieel document is en dat de uitgever geverifieerd is. Dit houdt vaak in dat lokale/gemeentelijke documenten door het ministerie van buitenlandse zaken of een notaris van dat land (niet van Nederland) met een apostille (stempel, handtekening) bevestigd moet worden. Vervolgens moet dit op zijn beurt weer geverifieerd worden door de Nederlandse ambassade, waarna het bij Nederlandse autoriteiten gebruikt worden.

Binnen de EU

Vanwege Europese afspraken zal binnen Europa de meest gangbare internationale aktes vanaf februari 2019 geaccepteerd worden zonder dat ze vertaald of gelegaliseerd moet worden. Let op, in sommige gevallen is vertaling en legalisatie toch nog nodig. Raadpleeg altijd de ambassade of gemeente.

Waarvoor nodig?

  • Je wilt misschien voor jezelf of je kind een paspoort aanvragen
  • Je woont inmiddels weer in Nederland en wilt scheiden of hertrouwen, etc
  • Je woont in een derde wereldland waar verklaringen mbt je burgerlijke staat of de voogdijschap van je kinderen nodig zijn
  • Je bent in het buitenland geboren en wilt trouwen
  • Etc, etc.

Als Nederlander krijgt je vaak en soms misschien jaren later, te maken met de Nederlandse autoriteiten. Veel aktes en documenten worden door de Nederlandse autoriteiten echter na een bepaalde periode niet meer geaccepteerd. Sommige documenten/aktes hebben zo voor Nederland een beperkte geldigheidsduur. Dit komt soms niet overeen met de geldigheidsduur van het land. Zo kan bijvoorbeeld een huwelijksakte door het land eenmalig worden verstrekt en altijd geldig en in het land geaccepteerd worden. Nederland ziet dit echter niet zo en stelt er bijvoorbeeld een maximale geldigheid van zes maanden aan. Zo kan het zijn dat voldoende vertaalde en gelegaliseerde aktes na een tijdje niet meer door Nederland word geaccepteerd. Je zult dan nieuwe legalisatie (apostille) stempels moeten gaan halen. Mocht je eenmaal niet meer in het desbetreffende land wonen dan kan dat nogal lastig worden, in sommige landen zelfs onmogelijk.

Daarom, is het aan te raden om de buitenlandse aktes zo snel mogelijk in Nederland in te laten schrijven. Bent je woonachtig in Nederland dan kan dit bij jouw gemeente. Woont je buiten Nederland dan kun je hiervoor terecht bij de Afdeling Landelijke Taken van de Gemeente Den Haag.

In het buitenland

Had je de akte nodig voor het verkrijgen van je paspoort, of voor andere zaken, dan is het goed om dat eerst te doen en duidelijk te verzoeken om alle vertalingen en gelegaliseerde (apostille) aktes te retourneren. Direct daarna kunt je deze dan in den Haag laten registreren.

Later gebruik

Zodra de buitenlandse akte in Nederland ingeschreven staat (Den Haag of een gemeente) dan kunt je daar later makkelijk uittreksels van verzoeken.

DISCLAIMER
Alle informatie en adviezen moeten door de lezer zelf geverifieerd worden, alvorens actie te ondernemen. De informatie en het advies kunnen ongewild fouten bevatten en de situatie kan van persoon tot persoon verschillen. Daarnaast kan de wet net veranderd zijn of in de toekomst veranderen. Zie je een fout of heb je aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op.

Buitenlandse aktes

Voor Wie?
Voor elke Nederlander in het buitenland en iedereen woonachtig in Nederland.

Waar?
Bij de Afdeling Landelijke Taken van de Gemeente den Haag indien je in het buitenland woont.
Bij jouw gemeente indien je in Nederland woont of gaat wonen.

Meld u aan voor onze Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Belangrijke informatie en de laatste nieuwtjes voor Nederlanders die in het buitenland wonen. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This