Selecteer een pagina

Digitaal je paspoort vernieuwen voor Franse burgers die buiten Frankrijk wonen

De laatste tijd is het vernieuwen van een paspoort, o.a. door de paspoortpiek, weer een extra uitdaging voor Nederlanders in het buitenland. Het is moeilijk een afspraak te maken, systemen die traag of niet werken, pop-up ambassades die gelijk vol zitten etc.

De Fransen lopen tegen dezelfde soort problemen aan als de Nederlanders. Wanneer het paspoort verloopt terwijl je in het buitenland woont, hebben ook zij te maken met een aantal knelpunten. Vandaag de dag moeten ook de Franse expats nog steeds naar de ambassade of het consulaat om hun identiteitsdocument te laten vernieuwen.

Maar de Franse regering heeft een proef gelanceerd om de procedure voor het vernieuwen van het paspoort te dematerialiseren, ofwel te digitaliseren.

Heeft Nederland, dat altijd het beste jongetje in de klas wil zijn, nu misschien het nakijken?

De proef is alleen voor Fransen in Canada en Portugal

Na uitstel, gaat de proef in maart 2024 van start. Het uitstel houdt verband met de “talrijke regelgevende en technische aanpassingen” die nodig zijn, in het bijzonder “aan de IT-toepassingen die worden gebruikt om aanvragen te verzamelen en te verwerken. Evenals aan de procedure en de gebruikersreis”, volgens de regering.

Volgens het decreet van 26 februari 2024 kunnen Fransen in Portugal en Canada tot 28 februari 2025 hun paspoort vernieuwen. Voorlopig is de procedure alleen beschikbaar voor burgers die ver wonen van het consulaat waar ze onder vallen of die niet in staat zijn om er te komen. De procedure geldt niet voor dringende paspoortaanvragen.

Hoe gaat het in zijn werk

Er zijn een aantal voorwaarden waar de Fransen aan moeten voldoen. Om in aanmerking te komen, moet men bijvoorbeeld meerderjarig zijn en ingeschreven staan in het register van Franse onderdanen die buiten Frankrijk wonen. Zeg maar, het RNI (Registratie Niet Ingezetenen) in Nederland. Een aantal persoonlijke gegevens moeten worden doorgegeven, het paspoort, een pasfoto, een adresbewijs van minder dan een maand oud, een geboorteakte en, indien nodig, een huwelijksakte.

Vervolgens moet een formulier worden ingevuld op de website van de overheidsdienst en moet er een elektronische belastingzegel worden gekocht bij timbres.impots.gouv.fr.

Zodra het formulier is ingevuld, wordt de aanvraag verwerkt en gevalideerd door het consulaat of de ambassade. In een laatste fase worden de benodigde originele documenten per post opgestuurd. Na ontvangst en validatie wordt het paspoort uitgegeven en afgeleverd per beveiligde post. Er is een systeem opgezet om de identiteit van de aanvrager op afstand te verifiëren, evenals follow-up.

De aanvrager wordt op de hoogte gesteld wanneer de bewijsstukken zijn ontvangen en wordt gevraagd om een afspraak via videoconferentie bij te wonen om de procedure af te ronden. Min of meer hetzelfde idee als videobellen voor de DigiD-activering, via Nederland Wereldwijd.

Hoe ver is Nederland met een oplossing?

De vingerafdruk afnemen op een ander moment dan bij de paspoortaanvraag, waar eerst sprake van was, is afgeblazen. Het probleem van de verschijningsplicht blijft dus bestaan voor Nederland.

Frankrijk wil zijn burgers in het buitenland tegemoetkomen, zodat zij niet zo ver meer hoeven te reizen. In tegenstelling tot de normale procedure hoeven er bij deze proef geen vingerafdrukken meer te worden genomen. Nadat de aanvraag wordt geaccepteerd en goedgekeurd, worden de vingerafdrukken van de gebruiker gedupliceerd op het nieuwe document. Klaarblijkelijk geldt voor de Fransen; waar een wil is, is een weg.

We zijn daarom heel benieuwd of Nederland, Frankrijk zal gaan opvolgen als de proef succesvol blijkt! De vraag is of Nederland net zo begaan is met zijn burgers buiten de landsgrenzen, als Frankrijk. Het zal in ieder geval voor veel vertrokken Nederlanders een welkome ontwikkeling zijn.

Bron:

https://www.ouest-france.fr/tourisme/renouvellement-de-passeport-ce-qui-change-pour-les-francais-de-letranger-a-partir-de-ce-1er-mars-9b16753c-d7e3-11ee-8c44-b73fb2bea619

https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000048276627

 

 

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This