Selecteer een pagina

Workaround

Er is voor Nederlanders in het buitenland, die aan de voorwaarden voldoen, nu een mogelijkheid om de DigiD App te activeren en een telefoonnummer te veranderen of toe te voegen, zonder een nieuwe activeringscode op te halen bij de balie. Deze informatie is geverifieerd met Logius (DigiD) en zal een deel van de Nederlanders in het buitenland een reis naar Nederland of de ambassade besparen.

Hoe kan ik met mijn DigiD inloggen bij diensten die inloggen met de app of inlog met SMS vereisen en ik heb inmiddels een ander telefoonnummer dan bij mijn.digid.nl geregistreerd staat, of nog geen telefoonnummer geregistreerd?

Wat heeft u nodig?

 • Een actieve DigiD;
 • Actief betekent dat u kunt inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord bij bijvoorbeeld mijn.digid.nl of www.duo.nl Heeft u geen actieve DigiD dan dient u een DigiD aan te vragen door in het aanvraag proces te kiezen voor ‘ik woon in het buitenland’; een reis naar een DigiD Balie is dan vereist.
 • Een geschikte Android smartphone of tablet en een geschikt ID.
 • Geschikt Android toestel betekent dat het toestel voorzien moet zijn van NFC-technologie. De meeste toestellen van de afgelopen 4 jaar voldoen hieraan.
 • Geldig Nederlands ID-bewijs betekent:
  • Nederlands paspoort uitgegeven in een Nederlandse gemeente. Nederlandse paspoorten uitgegeven op bijvoorbeeld een ambassade in het buitenland voldoen niet.
  • Nederlands rijbewijs uitgegeven na 14-11-2014
  • Nederlandse identiteitskaart
 • Heeft u een Iphone; zie opmerking hieronder.

Welke stappen volgt u?

 1. Verwijder eerst de controle via sms via ‘Mijn.digid.nl
 2. Download de DigiD app via de officiële app-store (iOS) of play-store (Android)
 3. Open de DigiD app en klik op ‘Start’.
 4. Klik op ‘Volgende’.
 5. Vul uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op ‘Volgende’.
 6. Klik nogmaals op ‘Volgende’.
 7. U kunt uw DigiD app activeren door middel van een eenmalige controle van uw identiteitsbewijs. Kies bij het activeren van de DigiD app voor ‘Eenmalige controle van uw identiteitsbewijs’ Klik dan op ‘Ja, doorgaan’.
 8. Kies een pincode om voortaan mee in te loggen. Voer ter bevestiging de gekozen pincode nogmaals in.
 9. Wanneer de DigiD app hierom vraagt, legt u uw apparaat met de achterkant op uw ID-bewijs (eisen ID-bewijs, zie hierboven). De meeste apparaten geven een geluidssignaal als er verbinding met de chip is gemaakt.
 10. Laat uw apparaat ongeveer 10 seconden op het ID-bewijs liggen. Op het scherm van uw telefoon of tablet ziet u de voortgangsmeter vollopen.
 11. Zodra de meter vol is, klikt u op ‘OK’. Hiermee heeft DigiD uw identiteitsbewijs succesvol gecontroleerd en is uw DigiD app geactiveerd.
 12. U kunt nu overal, bij bijvoorbeeld UWV, of CJIB inloggen met behulp van de DigiD app (de app is hier een hulpmiddel, een deel van de sleutel om toegang te krijgen), u gaat op uw PC/desktop of tablet naar de dienstverlener waarmee u zaken wilt doen.

Heeft u een Iphone dan kunt u bovenstaande uitvoeren door een Android toestel te lenen.

Invoeren telefoonnummer

Voeg dan na het uitvoeren van stap 11 op mijn.digid.nl uw telefoonnummer toe: U logt in bij Mijn DigiD en daar kunt u de controle via sms aanvragen. U kiest hier dan voor de optie om de controle via sms aan te vragen m.b.v. de DigiD app. U kunt daarna overal inloggen waarbij u kiest voor ‘Inloggen met SMS controle’ waarna de controle SMS op uw Iphone binnen zal komen.

 

Helaas niet voor iedereen toepasbaar

Helaas zal het niet werken voor Nederlanders die in het bezit zijn van een paspoort, welke is uitgegeven door de ambassade. Deze schijnen in een ander systeem te worden geregistreerd, Stichting GOED zal zich sterk maken, om dit proces aan te passen.

Wanneer uw telefoon niet geschikt is, kunt u eventueel wel een telefoon van iemand anders gebruiken.

Succes, we horen graag jullie ervaringen!

Bron: Logius

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This