Wat is eIDAS
Met eIDAS moeten organisaties met een publieke taak de Europees erkende inlogmiddelen accepteren voor hun digitale dienstverlening. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt, voor Europese burgers en bedrijven, om binnen Europa online zaken te regelen.
In meer dan 20 Europese landen maken burgers en bedrijven gebruik van een eID, een online identiteit. Zo gebruiken Nederlandse burgers en bedrijven DigiD en eHerkenning om zaken met de overheid te regelen.
Op verschillende Nederlandse overheidswebsites is er al enige tijd de keuze om via DigiD of eIDAS in te loggen. Kies je eIDAS dan verschijnen de landen welke op dit moment over een goedgekeurd eID beschikken. Voorwaarde is wel dat je in het bezit bent van een BSN.
Feedback en ervaringen
Zover wij kunnen constateren zijn er maar weinig mensen die op dit moment gebruik maken van een goedgekeurd elektronisch Identiteitsbewijs eID inlogmiddel. We zijn daarom erg benieuwd of er mensen zijn die hier al ervaring mee hebben of het willen uitproberen. Probeer het bijvoorbeeld op mijnpensioenoverzicht.nl.
De landen met een of meer goedgekeurde inlogmiddelen zijn:
- België
- Duitsland
- Estland
- Italië
- Kroatië
- Luxemburg
- Portugal
- Verenigd Koninkrijk
Je herkent de knop voor het inloggen met een door de EU goedgekeurd eID aan de EU-vlag. Deze staat naast het inlogveld afgebeeld. Op de website van de overheidsorganisatie kun je zien of je kan inloggen met een eID. Op dit moment kun je met een goedgekeurde eID inloggen o.a. bij:
SVB, De Belastingdienst, DUO, CJIB, UWV, RDW, pensioenfondsen, mijnpensioenoverzicht.nl en verschillende gemeenten en provincies.
Vul het feedbackformulier hieronder in wanneer je een eIDAS inlogmiddel hebt gebruikt, geprobeerd hebt te gebruiken of hebt aangevraagd.
Update 24 sep 2020
Uit de tot nu toe ontvangen feedback blijkt dat er nog veel verwarring is onder de Nederlanders in het buitenland over de e-Idas inlogmiddelen. Het is per land erg verschillend wie het inlogmiddel wel en niet kan aanvragen en gebruiken. In Italië schijnt het inlogmiddel goed te werken, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Spanje is het alleen voor Duitse en Spaanse staatsburgers beschikbaar. De overheid geeft dus een verkeerd signaal af. Het schijnt niet voor alle Nederlanders in de EU een uitkomst te zijn als men niet over een DigiD beschikt. We zullen dit bij BuZa en de Digitale Overheid neerleggen. Maak mensen niet blij met een dode mus. Er moet duidelijke een betere toelichting komen. We zullen verder onderzoeken in welke landen men wel van e-Idas gebruik kan maken.
Kunt u mij vertellen hoe ik dit kan downloaden? Heb momenteel problemen met mijn DigiD, dus om dit als een alternatief te hebben zou goed zijn!
Beste Janny,
Het is niet te downloaden of je hebt het inlogmiddel al in jouw land of je kunt het aanvragen. Afhankelijk van waar je woont. Vanuit welk land en bij welke instantie in NL zou je willen inloggen? De NLse instanties geven zelf aan bij het inlogscherm of en met welk eID inlogmiddel je kunt inloggen.
Zo jammer dat het zweedse BankId nog niet in het lijstje staat. Zou bepaalde contacten in NL vergemakkelijken!
Wie voor een bepaalde datum Nederland verliet, heeft geen BSN en kan dit ook niet aanvragen vanuit het buitenland.
En warempel, zelfs als men gebruik wil maken van een Europese id is een BSN verplicht.
Zweden heeft een prima systeem waarmee men overal inlogt. BankID. Hopelijk wordt deze snel goedgekeurd. Het is een stuk simpeler en gebruiksvriendelijker dan het DigiD. Eindelijk misschien eens iets waarin Europa ook echt gaat samenwerken in plaats van iedereen zijn eigen systeem.