Selecteer een pagina

Deze webpagina is een levend document en zal in de loop van de tijd worden gewijzigd en aangepast naar gelang er meer informatie beschikbaar is.

Onderwijs

Onderwijs in Duitsland is niet centraal geregeld, zoals in Nederland, maar valt onder “provinciaal beleid”, de z.g “Länderhoheit”. Dat wil zeggen, dat er 18 verschillende Ministeries het voor het zeggen hebben en nergens iets werkelijk overlappend is.

In Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen wordt Nederlands als schoolvak aangeboden, maar er wordt niet erg vaak naar gevraagd. Daar beide provincies direkt aan Nederland grenzen is er een goed aanbod. Er wordt vooral gebruik van gemaakt door scholieren die zeker weten, dat ze na hun eindexamen in Nederland gaan studeren. Dat zijn meestal studenten aan de Agrarische Hogeschool of de Zeevaartschool in Rotterdam.

Stichting NOB – Nederlands Onderwijs Buitenland

De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) ondersteunt en subsidieert het Nederlandstalige onderwijs in het buitenland. Met de scholenzoeker van de NOB vindt u waar (en in welke vorm) Nederlands onderwijs mogelijk is.

Scholenzoeker: https://www.stichtingnob.nl/scholen/duitsland?type=all

Ruime keuze van scholen in het Primair en Voortgezet onderwijs.

Cursussen

Voor volwassenen die willen leren in het Nederlands te communiceren zijn de Vrije Universiteiten een goede optie, de z.g “Volkshochschulen”. De cursussen worden door een certificaat bevestigd, na een examen. Er zijn vijf verschillende op elkaar opbouwende certificaten, die door de Universiteit van Leuven werden ontwikkeld. De kosten, de duur, het tempo en het aantal deelnemers varieren nogal, van intensieve cursussen met 1 deelnemer tot groepen van 25, die maar een keer per week les hebben.

Kosten

Een solo-les kost ongeveer 35 Euro per uur. In het kader van een klas betaal je vanaf 8 Euro per uur. Op internet vind je een groot aantal ‘native speakers’ die beweren Nederlandse les te kunnen geven. Maar vaak hebben deze aanbieders geen officiele pedagogisch achtergrond.  De goedkoopste vragen 20 euro per uur en de duurste zelfs 45 euro per uur.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This