Deze informatie kan je helpen bij het overlijden van een partner, familielid of een goede bekende in het buitenland. Op het moment van overlijden zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Waar en wanneer moet je wat doen, wat moet er geregeld worden of wat moet worden uitgezocht. Ook worden er aandachtspunten aangegeven.
Deze checklijst geeft niet de antwoorden, maar helpt je aan allerlei zaken te denken en geeft aan wat er wellicht allemaal moet worden uitgezocht. Op dit moment is het een algemeen document waarbij gerealiseerd moet worden dat het in elk land anders kan zijn. Met alles wat moet worden gedaan is het belangrijk om de wet- en regelgeving van het betreffende land en de nationaliteit van de persoon in acht te houden.
De volgende punten zijn opgenomen
1. Overlijden thuis
2. Overlijden in een ziekenhuis
3. Overlijden buitenshuis
4. Vervoer naar Nederland
5. Nazorg
6. Formaliteiten in Nederland
7. Maak kopieën van de benodigde documenten
8. Aantekeningen
1. Overlijden thuis
- Check wie je moet waarschuwen bij overlijden. Soms is het de dokter, maar het kan ook de politie zijn of beide.
- Zorg dat je een overlijdensakte krijgt, eventueel een voorlopige. Zowel de dokter als de politie kunnen dit afgeven.
- Check of de overlijdensakte een voorlopige akte is of een definitieve akte. Vaak wordt in eerste instantie een voorlopige akte afgegeven.
- Bij een voorlopige overlijdensakte moet een definitieve akte worden opgevraagd. Over het algemeen kan dat bij het Gemeentehuis worden opgevraagd.
- Meld het overlijden aan de ambassade, dit moet zo snel mogelijk plaatsvinden. Hiervoor moet je de paspoortgegevens van de overledene bij de hand hebben.
- Check of de ambassade diverse instanties in Nederland informeert zoals SVB.
Wel of geen familie in het betreffende land
- Heeft de overledene geen familie in het betreffende land geef dan de gegevens van familie in Nederland, als deze bekend zijn, door aan de Ambassade.
- Als er geen familie in het betreffende land is, stem dan met de ambassade af wie de crematie/begrafenis kan regelen. De ambassade zal contact opnemen met familie in Nederland en als er ook geen familie meer in Nederland is, zal de ambassade in overleg iemand machtigen die de crematie/begrafenis kan regelen.
- Neem contact op met de begraafplaats, kerk of tempel waar de crematie/begrafenis plaats zal vinden.
‘Forensic Department’
- Check of het lichaam eerst naar een ‘Forensic Department’ van het politie ziekenhuis moet worden gebracht voordat de begrafenis/crematie kan plaatsvinden. Bij sommige landen is dit van toepassing.
- Is het van toepassing dat het lichaam eerst naar een politie ziekenhuis gaat, zorg dan dat het politie ziekenhuis een autopsierapport afgeeft.
- Het lichaam wordt daarna vrijgegeven voor transport naar de betreffende begraafplaats/kerk/tempel. Over het algemeen zal dit door de Ambassade worden geregeld. Stem dit af met de ambassade. Doen zij het niet stem dan met de ambassade af wie dit kan doen.
2. Overlijden ziekenhuis
Hiervoor gelden vaak dezelfde aandachtspunten als onder 1.
- Bij overlijden in het ziekenhuis hoeft soms het lichaam niet naar het politie ziekenhuis.
- Belangrijk is dat pas actie kan worden ondernemen als de rekening van het ziekenhuis is betaald.
3. Overlijden buitenshuis
Belangrijk is om te weten of er sprake is van een dodelijk ongeval of misdrijf of misdaad.
Ingeval van misdaad kan het een tijd duren voordat het lichaam van de overledene wordt vrijgegeven.
4. Vervoer naar Nederland
- Het is raadzaam om de ambassade te raadplegen.
- Check of er een uitvaartverzekering is die dit regelt.
- Vaak zijn er begrafenisondernemingen/bedrijven in het land waar de overledene woont die dit regelen. Informeer naar de mogelijkheden.
5. Nazorg
- Check of de overledene een reisverzekering heeft of een ongevallenverzekering. Deze kunnen bijdrage in de kosten.
- Check of er sprake is van een testament, ook om na te gaan waar en hoe de overledene begraven of gecremeerd wilt worden. Een testament kan in Nederland of in het betreffende land zijn opgemaakt. Voor Nederland kan dit worden nagegaan bij: https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/centraal-testamentenregister-ctr
- Check of er iemand bij de bank gegevens kan. Als dit niet is geregeld via een testament dan moet het vaak via de rechtbank, afhankelijk hoe dat in het betreffende land is geregeld.
- Is er een kluis in huis, ga na hoe hiermee wordt omgegaan door de instanties, zoals bijvoorbeeld de politie. In sommige landen wordt de inhoud in beslag genomen door de politie en kan deze pas via de rechtbank weer worden vrijgegeven. Als het niet bekend is hoe dit is geregeld, maak de kluis direct leeg, indien mogelijk. Via een rechtbank duurt dat erg lang.
- Check of er recht is op een nabestaande uitkering: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/death-grants/index_nl.htm
- Check of de overledene actief was op Social Media, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn of andere media.
6. Formaliteiten in Nederland
- Bericht van overlijden moet zo snel mogelijk aan allerlei instanties (zoals o.a.: gemeente, pensioenfonds, ziektekostenverzekeraars, banken, Credit Card maatschappijen, belastingdienst) worden doorgegeven.
- Voor doorgeven aan de belastingdienst kijk hiervoor op: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/relatie/overleden/overledene_buiten_nederland
7. Maak kopieën van de volgende documenten
- Paspoort van de overledene.
- Voorlopige overlijdensrapport.
- Indien sprake van een Forensic Department van het autopsierapport.
- Definitieve overlijdensrapport.
- Zorg dat er een gecertificeerde Engelse vertaling komt van de overlijdensakte.
- Indien sprake van een vervoersvrijgavebewijs maak ook hier een kopie van.
- Testament.
- Eventueel legalisatie van documenten.
8. Aantekeningen en printen
Je kunt hier de checklijst uitprinten en eventueel je eigen aantekeningen toevoegen.
Feedback
Zijn we belangrijke zaken vergeten? Geef het aan ons door via de comments hieronder.
Betreft deze lijst nu iemand die op vakantie in het buitenland overlijdt of iemand die in het buitenland woont en overlijdt? Ik heb het gevoel dat dit enigzins door elkaar loopt waardoor het geheel wat verwarrend overkomt.
Indien je in het buitenland woont ga je naar een advocaat en maak je je laatste wil.
Belangrijk is dat je vermeldt dat ja alhier (Thailand) cremeert wil worden om geen enorme kosten te moeten maken voor je familie in Nederland. Heel eenvoudig en niet duur. In je laatste wil kun je alles vermelden van bezittingen of andere belangrijke gegevens. Dit is ook belangrijk voor de Politie die bij het overlijden van een buitenlander altijd aanwezig is en de Nederlandse Ambassade informeert.
Maak de checklijst ook in het Engels, Buitenlandse partners van Nederlanders beheersen vaak geen Nederlands
Ik onderschrijf het commentaar van Nityam Dams om de navolgende reden.
In het geval dat iemand in het buitenland woont, is het aan belangrijk (vooraf) te weten wat de wensen van de persoon zijn ten aanzien van begrafenis of crematie. Waar wil de persoon dat dit gebeurt: in het woonland of in Nederland? Het is belangrijk dat de familie hier van op de hoogte is. Bespreek dit in familie verband en indien dat nodig wordt geacht, legt het vast.
waarom schrijft u altijd uitprinten? het is printen of afdrukken.
sterker nog die link print helemaal niks uit. Er zou moeten staan
‘..checklijst downloaden die u dan zelf kunt uitprinten of laten adrukken.
Om de document afgedrukt te krijgen kiest u printen in het menu van de pdf programma’
Punt 6 zegt waarschuwen van instanties. Maar vergeet daarbij ook niet de eventueel lopende abonnementen, automatische betalingen, e.d.
Ikzelf heb een lijstje gemaakt met die informatie, inclusief de benodigde gegevens, zoals abonnementsnummers, e.d.
In sommige landen kan het zo zijn dat het overlijden van een buitenlander, woonachtig of verblijvend, bevestigd dient te worden door een rechtbank. Geef dit ook aan, aub.
Agree with Rob. De checklist moet ook in het Engels vertaald worden.
In mijn werk heb ik veel te maken met het afwikkelen van nalatenschappen van buitenlanders in Spanje. Ik adviseer mijn klanten altijd om te vragen om een internationale overlijdensakte. Die hoeft dan niet meer geapostilleerd en beëdigd vertaald te worden.
Voor het gezin van de overledene: hoe lang mogen zij nog in het land verblijven als de overledene degene was op wie het werkvisum gebaseerd was? Hier in de VS is dat 30 dagen en dan moet je het land uit zijn. Dat is echt heel kort en traumatisch voor vooral kinderen die vaak midden in een schooljaar zitten en misschien al jaren hier wonen. Wat doe je qua woonruimte in NL als je daar geen huis hebt?
Dit is inderdaad een goed punt. Ik heb dit ook gehoord via ons remigratie project, waar wij mee bezig zijn.
Een paar korte opmerkingen als het mag.
Als de Ned.ambassade een melding van overlijden ontvangt, wil de ambassade een kopie van het paspoort van de overledene en een officiële bevestiging van overlijden van de (Thaise) autoriteiten.
Voor vrijgave van de overledene wil de (Thaise) autoriteit een z.g. autorisatiebewijs van de Ned. Ambassade.
In uw stuk staat niets over een afstandsverklaring
Met de autorisatiebrief kan de originele overlijdensakte opgevraagd worden bij het gemeentehuis
Handig is om het burgerservicenummer van de overledene te hebben.
Alle organisaties zullen via een aangetekend schrijven op de hoogte gesteld worden.
Soms heeft de overledene nog een euthanasie verklaring ingediend bij het ziekenhuis,waar dergelijke formulieren verstrekt worden.
een autopsie document is van belang voor het testament.
vr.gr.,
Lodewijk Lagemaat
Ben het eens met Rob, graag de lijst in het Engels, mijn man en kinderen spreken geen Nederlands
De onderstaande Engelse lijst wijkt iets af van de Ned.versie
The process is described in 10 chapters:
1.Home death, police report, death certificate, euthanasia
2.In a hospital or elsewhere die outdoors
3.The Dutch Embassy & the Ticket for Transport
4.Transport in Thailand and cremation or burial in Thailand
5.Transport to the Netherlands
6.Insurance
7.Testament & Settlement Will
8.Formalities in the Netherlands
9.Overview documents
10.Names and addresses
Groet,
L.Lagemaat