GRENZELOOS VERBINDEND SLAGVAARDIG

STEUN ONS EN WORD - GOED - DONATEUR

Stichting Grenzeloos onder Eén Dak

Politiek neutrale belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland

Hoe is Stichting GOED ontstaan?

De online community NIHB (Nederlanders in het buitenland) heeft meer dan 18.600 leden wereldwijd. Nederlanders delen daar, behalve lief en leed, ook problemen en vragen rondom nationaliteit, vernieuwing van het paspoort, AOW, pensioenfondsen, de zorg, DigiD en andere onderwerpen. Deze online community wordt ondersteund door de website: www.nihb.nl.

Door de bezuinigingen van de overheid verdwenen veel consulaire posten in het buitenland. Om de mening te peilen betreffende de lange afstanden en de daarmee gepaard gaande kosten om het paspoort te vernieuwen, hield het NIHB een enquête die wereldwijd door meer dan 6.500 respondenten werd ingevuld. Op 21 april 2018 werd een rapport aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken, tezamen met een open brief aan Minister Blok. Zie http://bit.ly/nihb-enquete.

Naar aanleiding van deze brief aan Min. Blok, de enquête en verschillende persberichten (waaronder 2 pagina’s in de Volkskrant), werden we uitgenodigd bij Consulaire Zaken, zijn we langs geweest bij verschillende politieke partijen en hebben we een goed gesprek met de Nationale Ombudsman gevoerd. Het werd ons duidelijk dat we alleen middels een officiële entiteit, een grote groep Nederlanders in het buitenland, konden vertegenwoordigen.

De Stichting GOED is vervolgens in het leven geroepen en opgericht in januari 2019 door Antonietta Sgherzi, Max Nebig en Henk Klee. Het bestuur bestaat momenteel uit Antonietta Sgherzi, Max Nebig en Anna Lutjens en werkt wereldwijd met vrijwilligers.

De essentie van de Stichting GOED

Door verbinding en samenwerking brede steun verwerven voor het behartigen van de belangen van Nederlanders in het buitenland.

GOED staat voor Grenzeloos Onder Eén Dak en het doel is om de land- of regionaal gerichte Nederlandse verenigingen, stichtingen, clubs of online communities in het buitenland te verenigen onder één dak. De Stichting streeft ernaar om zodoende de anderhalf miljoen Nederlanders waar ook ter wereld te verbinden en wil zich optimaal inzetten voor het ‘algemeen’ belang. Door samenwerken kunnen specifieke belemmeringen of beperkingen, die samengaan met het wonen in het buitenland, eerder worden gesignaleerd en vervolgens daadkrachtiger worden aangepakt. Verschillende organisaties hebben zich, sinds de oprichting begin januari 2019, al aangesloten als partner of bevriende relatie.

We zetten ons o.a. in voor het behoud van het Nederlanderschap en de modernisering van de nationaliteitswet, inclusie en verbetering van de digitale overheid, verbetering van de consulaire dienstverlening en de informatievoorziening van de overheid in het algemeen. Daarnaast staan onderwerpen als zorg, pensioen en onderwijs ook op de agenda. Niet alleen de vertrokken Nederlander, maar ook de terugkerende Nederlander is voor ons belangrijk.

Sluit je bij ons aan, belangenbehartiging doe je samen!

Ontvang nieuws en updates.