AOW ontvangen in het buitenland

Je bent hier:
← Alle onderwerpen

AOW aanvragen buiten Nederland

Woont je buiten Nederland, vraag je AOW dan 6 maanden voor de AOW-leeftijd aan. Het aanvragen van de AOW kan per land anders gaan.

Meer info kun je hier lezen.

Hoeveel AOW krijg je dan en hoeveel houd je over?

Hoeveel krijg ik?

Let op want in sommige landen krijg je niet je hele AOW. Dat is afhankelijk van waar je woont of naartoe gaat. Ook krijg je geen volledige AOW als je geen volledige AOW hebt opgebouwd. Hier lees je meer over AOW opbouwen in het buitenland.

Trouwens Caribisch Nederland wordt ook gezien als buitenland.

Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk dan krijg je normaal gesproken gewoon je AOW net als in Nederland. Lees wel altijd de voorwaarden en bekijk waar je belasting moet betalen (zie hieronder).

Verhuis je bijvoorbeeld naar Albanië dan krijg je vaak maar 50% van je AOW.

Voor meer details per land kijk op de website van de Sociale Verzekeringsbank

Hoeveel houd ik over?

Belasting

Over je AOW moet je nog wel belasting betalen. Hoeveel en waar je moet betalen hangt af van het land waar je naartoe gaat. Het hangt ervan af of en welk belastingverdrag er is gesloten met het betreffende land.

Het best is om contact op te nemen met de belastingdienst. De BelastingTelefoon Buitenland bereik je onder: +31 55 5 385 385

Voor België en Duitsland, waar veel Nederlanders naartoe gaan, staat al veel uitleg op de website van de belastingdienst:

Belasting verdragen

Belastingverdrag België

Belastingverdrag Duitsland

Bijdrage ZVW

Het kan zijn dat je ook een bijdrage Zvw (Zorgverzekeringswet) buitenland moet betalen. Dus dat gaat dan ook van je AOW af.

Ga je met pensioen in een zogenaamd verdragsland dan heb je geen Nederlandse zorgverzekering meer, maar waarschijnlijk wel recht op medische zorg in je nieuwe woonland. Daarvoor moet je je aanmelden bij het CAK.

Verdragslanden zijn EU-landen, EER landen en nog een aantal landen daarbuiten. Hier vind je het overzicht van alles verdragslanden.

Is je woonland een verdragsland, dan moet je wel een verdragsbijdrage betalen dat wordt ingehouden op je AOW. De verdragsbijdrage bestaat uit een vaste bijdrage en een inkomensafhankelijke bijdrage. De hoogte van de bijdrage verschilt per land en is afhankelijk van de zogenaamde woonlandfactor dat corrigeert voor de verschillen in medische kosten per land.

Een goede inschatting van de bijdrage die je moet gaan betalen kan je berekenen op de site van het CAK.

Omdat je een verdragsbijdrage betaalt kan je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten via Zorgtoeslag. Dat is afhankelijk van je inkomen en moet je navragen bij de belastingdienst.

Collega belangenbehartiging organisaties FANF en VBNGB maken zich sterk voor een correcte woonlandfactor.

Meer info is ook te vinden op de website van overheid; https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/aow