Gelijk na je pensioen naar het buitenland?

Je bent hier:
← Alle onderwerpen

Misschien niet zo verstandig

Als je vlak na je pensioendatum naar het buitenland vertrekt, kan je met het nieuwe pensioenstelsel voor een onaangename verrassing komen te staan. Je belastingdruk kan namelijk oplopen tot meer dan 50%.

Dat zit zo. In het nieuwe pensioenakkoord staat dat je gebruik kan maken van ‘vrij besteedbaar pensioen’. Je mag dan op je pensioendatum eenmalig 10% van je pensioen opnemen en besteden aan een eigen gekozen doel.  

Het opnemen van die 10% betekent extra belasting betalen, maar als je in het buitenland woont kan dat fors oplopen. Normaal gesproken hoeven gepensioneerden in het buitenland geen belasting te betalen aan de Nederlandse staat over hun pensioenuitkering. Maar bij opname van 10% ineens is dat anders: ook Nederland gaat daarover belasting heffen.

Door deze dubbele belasting kan je belastingdruk in bijvoorbeeld Zweden en België oplopen tot wel 60%, Spanje en Frankrijk lijken veilig, omdat Nederland daar ook over de uitkering ineens geen belasting mag heffen.

Het advies is nu om de verhuizing naar het buitenland uit te stellen tot een jaar na de pensioendatum. Zodat je dan nog alleen in Nederland belasting betaalt.

Trouwens, ineens opnemen uit je pensioenpot is altijd gevaarlijk m.b.t belastingen dus vraag altijd advies voor je dat doet.

Meer hierover lees je hier.