Selecteer een pagina

KBB en heffingskortingen

Je bent hier:
← Alle onderwerpen

Heffingskortingen en kwalificerend buitenlands belastingplichtige (KBB):

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. Welke heffingskortingen je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Iedereen die in Nederland woont, kan bijvoorbeeld de algemene heffingskorting krijgen. Hoeveel je krijgt hangt af van je leeftijd en inkomen. Meer over heffingskortingen voor AOW’ers vind je op de website van de belastingdienst.

Heffingskortingen hebben een premiedeel en een belastingdeel.

Woon je in het buitenland en ben je verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen? Dan ontvang je in ieder geval het premiedeel van de heffingskorting. Je moet dan wel aan de voorwaarden van de heffingskorting voldoen. Het premiedeel van de heffingskorting is ieder jaar anders.

Hier vind je meer informatie van de belastingdienst over heffingskortingen en internationaal. Bij vragen neem altijd contact op met BelastingTelefoon Buitenland: +31 555 385 385.

Bent je een kwalificerend buitenlands belastingplichtige, dan krijg je naast het premiedeel ook het bedrag van de kortingen voor de inkomstenbelasting, het belastingdeel. Wat je belastingdeel is, hangt af van je persoonlijke situatie en wordt duidelijk bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer ben ik een kwalificerend buitenlandse belastingplichtige (KBB)?
Woon je buiten Nederland en betaal je over bijna je hele inkomen belasting in Nederland? Dan heb je ook recht op de voordelen die daarbij horen. Je hebt dan dezelfde aftrekposten en heffingskortingen als inwoners van Nederland. Je mag dan bijvoorbeeld ook je hypotheekrente aftrekken.

Woon je in de EU, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein of op één van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius and Saba) en wordt ongeveer 90% van je wereldinkomen in Nederland belast, dan ben je waarschijnlijk kwalificerend buitenlandse belastingplichtige.

Woon je in Suriname dan ben je geen KBB maar heb je wel recht op bepaalde voordelen.

Woon je in België dan heb je ook als niet KBB recht op bepaalde voordelen.

Lees hier meer over KBB.

Lees hier meer over heffingskortingen en aftrekposten voor de KBB.

Lees hier meer over aanvraag vrijstelling van loonheffing