Selecteer een pagina

Pensioen Opbouw – inleiding

Je bent hier:
← Alle onderwerpen

Pensioen opbouwen in het buitenland

Vertrek je vóór je pensioendatum naar het buitenland, dan heeft dat invloed op je pensioenopbouw, en dus op hoeveel geld je later gaat ontvangen. Vertrek je tijdelijk naar het buitenland voor een Nederlandse werkgever, dan kan het zijn dat je werkgeverspensioen en sociale voorzieningen in Nederland gewoon doorlopen. Maar ga je in het buitenland voor een lokale werkgever werken, dan heb je voortaan te maken met de pensioenvoorzieningen van je nieuwe woonland. Het Nederlandse pensioenstelsel staat bekend als één van de beste in de wereld, Dus er is een grote kans dat je erop achteruit gaat en dat er dus een AOW-gat en/of pensioengat ontstaat dat je zelf moet gaan aanvullen.

Als je in Nederland een nieuwe baan aanneemt is het ook al verstandig om niet alleen naar je salaris te kijken, maar ook naar je secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je in het buitenland gaat werken, is dat nog belangrijker. Je buitenlandse inkomen kan hoog lijken, maar als je werkgeverspensioen niet, of niet goed, is geregeld, dan kom je bedrogen uit.

Het kan ook zijn dat je lokale inkomen laag lijkt, maar dat de kosten van levensonderhoud ook laag zijn en dat je dus relatief veel verdient. Dan kan je daar dus prima leven, maar kan het zijn dat je pensioen ten opzichte van Nederland laag is. Iets waar je rekening mee moet houden, mocht je ooit terug naar Nederland willen.

Kortom, vertrek je naar het buitenland? Denk dan ook even aan je pensioenopbouw, je zorgverzekering en je sociale verzekeringen zoals een Anw (algemene nabestaandenwet) of WIA (Wet Inkomen en Arbeid). Ontbreekt een dergelijke voorziening of ga je daarop achteruit, neem dat dan mee in de loononderhandelingen en/of regel het zelf bijtijds.

Lees meer over:

AOW opbouw

Werkgeverspensioen opbouw

en prive pensioen opbouw