Privé Pensioen ontvangen

Je bent hier:
← Alle onderwerpen

Het ontvangen van privé pensioen in het buitenland.

In de meeste gevallen kan je aanvullend pensioen, dat je zelf hebt geregeld, meenemen naar het buitenland. Of het nou gaat om een spaar- of beleggingsrekening, kapitaalverzekering of lijfrente. Maar vraag het altijd na bij de betreffende verzekeraar of bank en let op eventuele beperkingen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Let op. Vertrek je vóór je pensioenleeftijd al naar het buitenland, regel dan ook je privé pensioen al vóór vertrek. Heb je bijvoorbeeld een lijfrentekapitaal dat omgezet moet worden in een uitkering (lijfrente), dan kan dat lastig zijn als je al in het buitenland woont. Want Nederlandse verzekeraars doen vaak geen zaken in het buitenland en de verzekeraars in je nieuwe woonland kennen de Nederlandse belastingregels niet. Regel je dit vóór vertrek (via een zogenaamde uitgestelde lijfrente) dan heb je veel meer mogelijkheden.

Bij privé pensioenen is het meestal het verstandigst de juiste adviseurs in te schakelen om te bekijken wat je wel en niet meeneemt en om ervoor te zorgen dat je niet te veel belasting gaat betalen. Goed belastingadvies is essentieel want fouten kunnen heel duur uitpakken.

Goed voorbeeld is de conserverende aanslag. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, zolang je je netjes aan de Nederlandse belastingregels houdt. Doe je dat niet, bijvoorbeeld bij afkoop, dan kost je dat veel geld. 

Een goede adviseur kan je ook helpen met de keuze van je nieuwe woonland. Bijvoorbeeld Portugal trekt veel buitenlandse gepensioneerden omdat die daar de eerste 10 jaar geen belasting betalen over hun pensioeninkomsten.