Selecteer een pagina

Privé pensioen opbouwen

Je bent hier:
← Alle onderwerpen

Privé pensioen opbouwen in het buitenland

Ieder land heeft zijn eigen regels voor pensioensparen. Informeer altijd goed naar de lokale belastingregels en belastingvoordelen voor pensioensparen. Veel landen hebben regelingen zodat je met minder belasting voor je pensioen kan sparen. De mogelijkheden verschillen enorm. In het ene land is de inleg wel belast, maar krijg je een belastingtegoed (tax credit). Andere landen lijken meer op Nederland, met een vorm van uitgestelde belasting (omkeerregeling). Daar is je pensioenpremie belastingvrij maar betaal je inkomstenbelasting bij uitkering.

Of je nou vóór of na je pensioen belasting betaalt, let ook op de vermogenswinstbelasting (capital gains tax). Bij de betere regelingen kan je in elk geval je pensioengeld belastingvrij laten groeien. Dat kan op de lange termijn flink schelen door rente op rente.

Is er de mogelijkheid om je werkgeverspensioen aan te vullen? Dan zijn dat vaak interessante opties.

Let op dat je je pensioen ook weer makkelijk kan meenemen als je vertrekt (portability) en let op de regels rondom overlijden en partnerpensioen.

Als je in het buitenland woont, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van je expat status om met belastingvoordeel offshore te sparen of beleggen. Dat zijn speciale internationale pensioenen gemaakt voor expats. Veel Britse expats maken hier gebruik van omdat ze daarmee ook erfbelasting kunnen vermijden en het valutarisico, tussen bijvoorbeeld de Pond en de Euro, kunnen wegnemen.

Bij privé pensioen kan je altijd het best een adviseur inschakelen om dure fouten te vermijden. Iets meer daarover vind je onder Privé pensioen ontvangen.

Wel moet je altijd erg opletten op verborgen kosten bij internationale adviseurs omdat ze niet gebonden zijn aan de regels van bijvoorbeeld de AFM (autoriteit financiele markten). Er lopen daardoor helaas veel ‘adviseurs’ rond die meer met hun eigen vergoeding bezig zijn dan met jouw pensioen. Woekerpolissen heb je dus niet alleen in Nederland.