Selecteer een pagina

Introductie Kennisbank

← Alle onderwerpen

De Nationaliteit Info Pagina’s 1 t/m 9 zijn opgesteld door Mr Paul Munsell en Kris von Habsburg.

Mr Paul Munsell woont zo’n 30 jaar in het buitenland (VS, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Hij heeft Franse en Duitse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Georgetown Universiteit te Washington DC en de George Mason University, Virginia. Daarna studeerde hij politieke wetenschappen en rechten aan de Institut d’Études Politiques de Paris en de Université de Paris (Panthéon-Assas) te Parijs. Paul heeft de Facebookgroep “Netherlands/Dutch Nationality Law Changes 2010 & Latent Dutch” opgericht. Volgens de Nederlandse ambassade te Washington was Paul de eerste Nederlander in Noord-Amerika die de optieverklaring in 2010 voor de “Latente Nederlanders” heeft afgelegd. Omdat de officiële informatie van de overheid vaak aanleiding geeft tot verwarring of onduidelijkheid, geeft hij aan organisaties en advocaten advies over het Nederlanderschap.

 

Kris von Habsburg woont al meer dan 25 jaar in den vreemde (Engeland, Thailand, China, Ierland, Australië, VS, etc). Hij heeft internationale ervaring met werken, huwelijk, scheiding, kinderen, en zowel zijn kinderen als hijzelf hebben ook een andere nationaliteit erbij. Hij heeft ook een paar jaar als consulair medewerker gewerkt en daar kennis opgedaan van zaken zoals afgifte van paspoorten, nationaliteitswetgeving, consulaire bijstand etc. Kris geeft verschillende instanties, stichtingen en politici advies op dit gebied. Hij is erg begaan met de problematiek en het leed dat veroorzaakt is en wordt door de huidige nationaliteitswetgeving, zoals het scheiden van gezinnen en het vereenzamen van ouderen. Hij herkende al snel hoe de nationaliteitswetgeving Nederlandse immigranten en hun families raakt en dat het ook anders kan.

 

Waarom deze pagina’s en niet enkel een verwijzing naar de officiële pagina’s van de overheid?

De overheid wordt door velen bekritiseerd vanwege de onduidelijke informatie die zij verstrekt. Ook de Nationale Ombudsman kwam in 2016 tot die conclusie na een onderzoek. Ondanks dat we sindsdien wat verbetering in de informatieverstrekking zien, blijft deze nog erg beperkt. Daarnaast zal de overheid niet altijd zelfstandig uitleggen hoe men van de wet gebruik kan maken en dus welke rechten U heeft. Bovendien concluderen we helaas dat nog steeds door de overheid veel fouten worden gemaakt. Zo zijn er diverse rapporten over overheidspersoneel die foutieve informatie verstrekken, soms met desastreuze gevolgen. Dit komt vaak voort uit het feit dat men niet de hele wet kent of volledig begrijpt. Bovendien kent de nationaliteitswetgeving veel uitzonderingen en voorwaarden en is ze daardoor zeer gecompliceerd. Ook het delen van eigen ervaringen en situaties van individuen (soms jaren of decennia geleden) op internet en de sociale media zorgt voor verwarring. Zo was de wet vroeger net even anders en behoorde persoon A tot een uitzondering, terwijl persoon B nu met de huidige wet te maken heeft en/of waarschijnlijk een andere situatie heeft. Met de volgende pagina’s hopen we dan ook mensen te informeren, te waarschuwen en te helpen. Wij zullen op de pagina’s ook naar de wetgeving en/of andere pagina’s van de overheid verwijzen.

 Drie belangrijke punten om te onthouden:

  • De huidige Nederlandse nationaliteitswetgeving staat het hebben of verkrijgen van een andere nationaliteit in principe NIET toe en U kunt zo (ongemerkt) automatisch de Nederlandse nationaliteit verliezen.
  • Er zijn uitzonderingendie het hebben van een andere nationaliteit erbij toch mogelijk maken.
  • Wanneer men eenmaal tot een uitzondering behoort, bestaat er nog altijd het gevaar dat men later alsnog de Nederlandse nationaliteit (ongemerkt) automatisch verliest door de zogenaamde tien-jaren klok.

Uitzonderingen

Kreeg U Uw andere nationaliteit na 1 april 2003? Dan verliest U de Nederlandse nationaliteit (automatisch, onmiddellijk en zonder recht op beroep), tenzij U tot een van de uitzonderingen behoort. De huidige uitzonderingen:

  • U bent geboren in het land van Uw andere nationaliteit. En U woonde daar op het moment dat U de andere nationaliteit aannam.
  • U woonde voor het bereiken van volwassenheid leeftijd (18 jaar) vijf jaar in het land van Uw andere nationaliteit.
  • U bent getrouwd met iemand die de andere nationaliteit heeft.

Deze uitzonderingen gelden niet als U de nationaliteit van Oostenrijk aanneemt. Dan verliest U de Nederlandse nationaliteit wel.

Politiek en wetswijzigingen

De schrijvers zijn politiek neutraal en geen voor- of tegenstander van politici of politieke partijen. De politiek heeft natuurlijk wel een grote invloed op de wetgeving en wat dat betreft hopen wij dat U deze problematiek overweegt wanneer U stemt. Heeft U, of Uw kinderen, een andere nationaliteit dan is het verstandig dat U de politiek en toekomstige wetsvoorstellen en wijzigingen in de gaten houdt.

2 Reacties

  1. These articles are very helpful, thank you. But I still have a question, where to apply for the Nederland citizenship without having to live there. I would love to have a dual citizenship. Mom and dad immigrated in 1971 to Canada, I was 13 at the time. I got my Canadian citizenship in 1976 and had to give up my Dutch citizenship. At that time you could not have dual citizenship. I am asking this because I would like to have a Dutch passport as well as my Canadian one. My mom and dad passed away in 2011 and 2013, and I have all my relatives living in Nederland, I have been back 4 times to visit. I am married and we have 3 children in Canada. A Dutch passport would mean a lot to me. I am 62 now and I will never lose my Dutch Heritage. I am looking forward to pursue getting my Dutch passport if it is possible. I thank you in advance.

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *