Update 03 juli 2020
Internet Consultatie ‘concept’ wetsvoorstel
Dit wetsvoorstel voegt aan de Rijkswet op het Nederlanderschap een optierecht toe waarmee een persoon wiens Nederlanderschap van rechtswege verloren is gegaan, dat Nederlanderschap onder bepaalde omstandigheden met terugwerkende kracht kan herkrijgen.
Dit wetsvoorstel voorziet tevens in een verlenging van de in artikel 15, eerste lid, aanhef en onder c, RWN opgenomen termijn voor verlies, van tien naar dertien jaar.
Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
- Personen die het Nederlanderschap van rechtswege zijn verloren, mits dat tevens leidde tot verlies van het Unieburgerschap.
- Meerderjarige Nederlanders die in het bezit van meerdere nationaliteiten langdurig hoofdverblijf hebben buiten het grondgebied van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en buiten de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is.
Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen
- Dit wetsvoorstel biedt een procedure om na van rechtswege verlies van het Nederlanderschap aan het evenredigheidsbeginsel te toetsen, en het Nederlanderschap zo nodig met terugwerkende kracht te herkrijgen.
- Voor meerderjarige Nederlanders die langdurig hoofdverblijf hebben buiten het grondgebied van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en buiten de gebieden waarop het Verdrag betreffende de Europese Unie van toepassing is, treedt verlies van het Nederlanderschap niet na tien jaar, maar na dertien jaar in.
Stichting GOED zal een reactie voorbereiden op deze consultatie. De 10-jaren klok naar 13 jaar? Nee, geheel afschaffen, het niet op tijd vernieuwen van een paspoort zou nooit gerelateerd mogen zijn aan het verlies van het Nederlanderschap.
Wat ging eraan vooraf....
In april 2014 meldt Marika Tjebbes zich voor een nieuw paspoort bij de Nederlandse ambassade. Maar tot haar ontsteltenis blijkt dan dat zij al een jaar eerder, zonder daarvan te hebben geweten of voor te zijn gewaarschuwd, onherroepelijk haar Nederlandse nationaliteit is verloren.
Nieuwsbericht op website Rijksoverheid.nl | 15-06-2020 | 11:40
Beoordeling gevolgen verlies Nederlandse Nationaliteit
Oud-Nederlanders die sinds 1993 het Nederlanderschap en het burgerschap van de EU hebben verloren, kunnen die mogelijk weer terugkrijgen. Een online tool helpt deze groep Nederlanders om te bepalen of zij inderdaad hun Nederlanderschap zijn kwijtgeraakt. In dat geval kunnen zij een zogenaamde evenredigheidstoets aanvragen.
Iedereen die beschikt over de Nederlandse nationaliteit beschikt ook over het EU-burgerschap. Het EU-burgerschap maakt het onder andere mogelijk dat u vrij mag reizen en wonen op het grondgebied van de EU en dat u daar mag werken. Als u de Nederlandse nationaliteit verliest, betekent dit dat u mogelijk ook het EU-burgerschap kwijtraakt. De mogelijkheid van vrij reizen, wonen en werken binnen de EU vervalt dan.
De Raad van State heeft op 12 februari 2020 en 20 mei 2020 bepaald dat de Nederlandse Rijksoverheid moet onderzoeken wat de concrete gevolgen zijn, als iemand het EU-burgerschap kwijtraakt.
Als de Rijksoverheid oordeelt dat de gevolgen van het verlies van het EU-burgerschap onevenredig zijn, dan bent u met terugwerkende kracht weer Nederlander. Dit onderzoek en oordeel van de Rijksoverheid wordt de evenredigheidstoets genoemd.
De evenredigheidstoets
De Rijksoverheid voert de evenredigheidstoets alleen op uw verzoek uit, als u:
- Een Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart hebt aangevraagd bij een ambassade of consulaat.
- De Nederlandse nationaliteit bent kwijtgeraakt:
- omdat u langer dan 10 jaar buiten Nederland, de Europese Unie, Aruba, Curaçao of Sint Maarten woonde; of
- omdat u vrijwillig een andere nationaliteit heeft verkregen, op het moment dat u de Nederlandse nationaliteit bezat.
- U toen geen nationaliteit had van een ander EU-land.
U moet zelf bewijzen dat het verlies van het EU-burgerschap voor u onevenredige gevolgen heeft gehad.
Nagaan of u de Nederlandse nationaliteit bent kwijtgeraakt
De Rijksoverheid heeft een tool ter beschikking gesteld waarmee u kunt achterhalen of u de Nederlandse nationaliteit bent kwijtgeraakt. De tool is een hulpmiddel en geeft alleen aan of u mogelijk de Nederlandse nationaliteit bent kwijtgeraakt. Blijkt uit de tool dat u de Nederlandse nationaliteit bent kwijtgeraakt? Dan kunt u door het aanvragen van een Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart de evenredigheidstoets laten uitvoeren. De tool geeft weer aan welke voorwaarden u dan moet voldoen om die toets te kunnen doen.
Het uitvoeren van de evenredigheidstoets is echter geen garantie voor het terugkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Dat hangt echt van persoonlijke omstandigheden af, waneer u waar was, in welk (EU) land en wat de intenties waren.
Check hier of u in aanmerking kunt komen voor een evenredigheidstoets. U vindt hier ook informatie over de aan te leveren bewijsmiddelen, als u een beroep wilt doen op de evenredigheidstoets.
Uw aanvraag in coronatijd
De ambassade of het consulaat waar u uw aanvraag wilt gaan doen is door de coronacrisis voor het publiek gesloten en slechts voor urgente consulaire dienstverlening bereikbaar. Dat betekent dat uw aanvraag niet in behandeling kan worden genomen. Zodra uw ambassade of consulaat weer voor reguliere consulaire dienstverlening open gaat kunt u een aanvraag doen. Door de coronacrisis is niet te zeggen wanneer uw aanvraag afgerond is. Voor de tijd die nodig is om uw aanvraag te verwerken is op dit moment geen realistische inschatting te geven.
Bron: Rijksoverheid
Please send me this article in English
Hi Deborah,
We will check if there’s already an English translation available.
Please can I also have an English translation.
I don’t want to get the wrong en of the stick.
An English version has been requested and, as soon as available, will be put online by Ministry of Foreign Affairs.
Please may I also have an English translation, I don’t want to get the wrong end of the stick
Kan dit ook getoest worden bij balie Schiphol of grensgemeente? Ik ben als (oud-)nederlander op dit moment in Nederland en heb net de visa procedure doorlopen.
Wat voor soort redenen worden verstaan onder (on)evenredig?
please also send it to me in english if it exists
dank u wel
Hallo ik had een vraag over het verkrijgen van een DigD omdat ik in Bulgarije woon er er hier geen digiD balies zijn.
Het zou eind junie door de kamer of door DigiD een besluit door worden genomen maar ik lees op jullie website er niets meer over
Wij hebben nog geen exacte datum mogen ontvangen, bij ons laatste navraag, stond de DigiD App gepland voor de 2de helft van 2020.
I received my first Dutch passport in 1979. It expired in 1983. I applied for a new passport in 1985 and was told I could not have it renewed. In 1987, when I contacted the Dutch Consul in Melbourne on another matter, I was told I could have a Dutch passport again. My second Dutch passport expired in 1992. Several times over the next ten to fifteen years, I called the Dutch Consul in Melbourne. I was told that the rules were constantly changing and that I would need to wait until the rules were settled before I should apply for a new dutch passport. About 4 years ago, I contacted the Dutch consul in Sydney and was informed that i had lost my Dutch nationality because more than 10 years had passed since my Dutch passport expired.
I am very unhappy about my loss of citizenship as I feel I did everything I could to retain it. Both of my parents retained Dutch nationality until they died. I studied Dutch at Melbourne University because I so value my Dutch heritage. By an accident of luck, one of my sisters retained her Dutch nationality and even her children have Dutch passports. I feel myself far more Dutch, both ethnically and culturally than they are.
Now it seems I am still not eligible to regain Dutch citizenship. Am I correct? I studied Dutch in 198, so my Dutch has become a little rusty.
Thank you for any assistance you can give me.
Dear Janette,
Please see our ‘Vragen en meer info’ section; https://www.stichtinggoed.nl/nationaliteit/?top-category=vragen-en-meer-info
You will be able to ask your question in English. More details are necessary though, to answer your question. If you have Facebook join https://www.facebook.com/groups/150599834962586/ Latent Dutch group.