Selecteer een pagina

Meervoudig Duits staatsburgerschap wordt toegankelijker

In het regeerakkoord dat werd onthuld, staat dat de nieuwe regering dubbele nationaliteit mogelijk zal maken en de lat voor het Duitse staatsburgerschap zal verlagen.

De nieuwe coalitieregering van Duitsland heeft recentelijk haar regeerakkoord vrijgegeven, waarin haar voornemen wordt uiteengezet om “het pad naar het Duitse staatsburgerschap te vereenvoudigen” en naar een moderne burgerschapswet te gaan.

Veelbetekenend is dat in de overeenkomst staat dat de wet zal worden gewijzigd om ‘meervoudig staatsburgerschap’ mogelijk te maken, wat suggereert dat een dubbele nationaliteit voor niet-EU-burgers zal worden toestaan.

Momenteel moeten niet-EU-burgers die niet in Duitsland zijn opgegroeid, over het algemeen kiezen tussen het Duitse en buitenlandse staatsburgerschap na het bereiken van de leeftijd van 21.

Aanvraag naturalisatie verkort

De overeenkomst verkort ook de termijn voor het aanvragen van naturalisatie tot slechts vijf jaar – of drie jaar in het geval van bijzondere integratieprestaties.

Tot nu toe konden niet-Duitsers die niet met een Duitser getrouwd zijn, pas naturalisatie aanvragen na acht jaar ononderbroken legaal in Duitsland te hebben verbleven. Dit kan worden teruggebracht tot zeven jaar met een afgeronde inburgeringscursus, of zes jaar met Duitse taalvaardigheid beter dan niveau B1.

Eenvoudiger proces voor de generatie gastarbeiders

De coalitie heeft ook haar intentie uiteengezet om naturalisatie gemakkelijker te maken voor leden van de zogenaamde “gastarbeider” -generatie. Gastarbeiders waren voornamelijk Turkse arbeiders uit het buitenland die van het midden van de jaren vijftig tot het begin van de jaren zeventig werden aangeworven om te werken in sectoren als de landbouw, de bouw, de staalindustrie, de automobielindustrie en de mijnbouw.

Het akkoord wil “de levensduur van prestaties erkennen” van deze generatie, door het taalniveau dat voor deze groep moet worden bewezen te verlagen en door een algemene hardheidsregeling in te voeren voor het vereiste bewijs van taalvaardigheid.

Informeren van burgers

De coalitie is ook van plan een campagne te lanceren om mensen te informeren over de mogelijkheden om het Duitse staatsburgerschap te verkrijgen en om het houden van naturalisatieceremonies uitdrukkelijk toe te juichen.

Bron: https://www.thelocal.de/20211124/germanys-coalition-government-to-allow-dual-nationality/

Brandbrief Mark Rutte

Lees hier onze brandbrief aan Mark Rutte over de wijzigingen die nu worden doorgevoerd in de Rijkswet van het Nederlanderschap.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This