Selecteer een pagina

Verlies en herkrijgen Nederlanderschap

Het staat (te) simpel aangegeven op de website van Nederland Wereldwijd;

Hoe krijg ik mijn Nederlandse nationaliteit terug?

Heeft u de rechten van de Europese Unie nodig? Bijvoorbeeld om te reizen voor uw werk? Dan kan de Nederlandse staat het verlies van uw Nederlanderschap misschien terugdraaien. Daarvoor moet u de zogenaamde evenredigheidstoets doorlopen. U moet dan bewijzen dat het verlies van uw EU-burgerschap een groot nadeel voor u vormt. U doorloopt de evenredigheidstoets via een optieprocedure.

Echter, zo makkelijk kun je niet bewijzen dat het verlies een groot nadeel vormt. Als je dan ook nog verkeerde en verwarrende informatie ontvangt en van het kastje naar de muur wordt gestuurd, dan blijkt het in de praktijk een stuk moeilijker te zijn.

Herkrijgen Nederlanderschap via de evenredigheidstoets

Hieronder het verhaal van een oud-Nederlander, die nog steeds probeert de Nederlandse nationaliteit terug te krijgen via de evenredigheidstoets en de problemen waar hij tegenaan loopt.

Een geboren en getogen Nederlander

Ik had al een paar maanden geleden weer Nederlander kunnen zijn maar het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) maakte het me erg moeilijk.

Ik ben een geboren en getogen Nederlander, van beide kanten in de familie kan ik in de familieboom alleen maar Nederlandse mensen tegen behalve een enkele verre Duitser en Italiaan. Zelfs mijn DNA test toont vooral Nederlandse afkomst.

Maar goed ik ben dus sinds vorig jaar mijn Nederlandse nationaliteit verloren door een samenloop van omstandigheden en was hier niet direct van op de hoogte. Ik ken immers best veel Nederlanders met migratieachtergrond die een dubbele nationaliteit bezitten.

Ik ging er dan ook vanuit dat ik ook recht had op een tweede (niet-EU) nationaliteit. Niet wetende dat de nationaliteitswet gecompliceerd is en allemaal uitzonderingen kent.

Aanvraag evenredigheidstoets ontaard in een dwaalspoor

Ik kwam erachter dat ik via de evenredigheidstoets mijn Nederlandse nationaliteit ‘snel en makkelijk’ kon terugkrijgen omdat ik in de EU woon en werk. Snel is het dus niet en ook zeker niet makkelijk, gezien de vele bewijzen en documenten die je moet overleggen.

Na meerdere malen gebeld te hebben met min. van BuZa en de website van de overheid geraadpleegd te hebben kwam ik erachter dat ik in het EU land waar ik officieel woon deze toets niet kon maken. Het gevolg was een lange reis om de toets in een ander EU-land aan te vragen.

Daar aangekomen kreeg ik te horen van de ambassade dat ik ook hier niet terecht kon en werd weer doorverwezen naar een ambassade in een ander EU-land. Vervolgens stuurde deze laatste ambassade mij toch weer door naar het land waar ik woonachtig was. Kortom, na heen en weer reizen was het cirkeltje weer rond!

Ik heb hierover contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken en zij vertelde mij (schriftelijk bevestigd) dat ik het NIET kon aanvragen in het land waar ik woonde, want dit land stond namelijk ook niet op hun lijst van landen, die op hun website is te vinden.

Wie heeft het juiste antwoord?

Vervolgens heb ik weer contact opgenomen met de ambassades en Buitenlandse Zaken en het bleek onmogelijk om een afspraak te krijgen op een ambassade. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en allemaal wezen ze naar de ander. Er werd mij steeds bevestigd dat ik de aanvraag niet in het EU land waar ik woon kon doen. Dit is mij telefonisch, schriftelijk en per WhatsApp bevestigd.

Advies om dan maar te liegen en bedriegen

Naast bovenstaande verkeerde informatie is mij nog meer gevaarlijk en foutieve informatie gegeven. Zo werd mij onder andere verteld dat ik snel voordat ik mijn Nederlandse paspoort moest verlengen mijn andere nationaliteit moest opzeggen en er dan geen probleem zou zijn. Dit zou betekenen dat ik staatloos word, want ik ben dus nu al geen Nederlander meer!

Men droeg deze optie aan omdat er geen registratie van andere nationaliteiten is, echter de consequenties zijn niet te overzien.

Dit is door een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken gecommuniceerd! Weliswaar niet het officiële advies van het ministerie, maar wel zeer kwalijk dat dit op deze manier in de praktijk wordt gegeven.

Ook werd er nog andere foutieve informatie gegeven over waar en wanneer ik deze aanvraag moest doen en of ik dan een naturalisatie ceremonie procedure moest doorlopen of niet. Door al deze misleidende informatie over de telefoon, email, WhatsApp en ook de websites is het voor mij compleet onduidelijk waar ik aan toe ben.

Bevestiging dat aanvraag vanuit woonland gedaan kan worden komt te laat

Na het indienen van een klacht, waar men nu wel de tijd voor nam, blijkt het uiteindelijk wel mogelijk te zijn om in het land waar ik woon de aanvraag in te dienen. Veel meer werd er niet met de klacht gedaan.

Helaas zat ik toen al in een ander land en was ik vanwege werk en reisschema, mijn medische behandelingen en met een kindje op komst, niet in staat om daar heen te vliegen en de procedure te starten.

Nu moet ik wachten totdat mijn kind geboren wordt, anders valt die tussen wal en schip en kan dan de Nederlandse nationaliteit mislopen terwijl ik het wel zou terugkrijgen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wast de handen in onschuld

Totdat mijn kind geboren is ben ik dus woonachtig in een EU-land, die mij een vrij verkeer verblijfsstatus heeft gegeven als Nederlands/EU onderdaan, terwijl ik nu dus geen Nederlander meer ben. Dus, nu ben ik eigenlijk illegaal in het land en Buitenlandse Zaken had daar geen boodschap aan.

Ik moest lang wachten op antwoorden en afspraak verzoeken en kreeg soms zelfs geen antwoord (meer) van de betreffende ambassades. Hierdoor verstreek er veel tijd alleen al op het punt van het maken van een afspraak. Ik vroeg of ik dan vanwege die onnodige vertragingen veroorzaakt door BuZa alsnog met spoed een evenredigheidstoets kon krijgen voordat mijn kind geboren zou worden.

Nee, daar wilde ze niet aan meewerken. Ik mocht blijkbaar blij zijn dat ik nu een afspraak kon krijgen. Een afspraak die me lang ontzegd was waardoor ik niet van mijn rechten als voormalig Nederlander gebruik kon maken. De formaliteiten, het moeilijk doen over de locatie waar ik de aanvraag wel of niet kan indienen weerhield mij dus van het recht de optieprocedure (evenredigheidstoets) te starten.

Niet meer welkom

Eigenlijk word ik voorlopig nog steeds als onwelkome buitenlander behandeld. En dat van een land dat wel mijn belastinggeld en de zaken die ik er vanuit het buitenland naar toebreng, in ontvangst neemt. Ik mag dan wel internationaal werken en leven maar ik heb ook naaste familie, kinderen, en sterke banden met Nederland, die wil ik niet opgeven.

Een oud-Nederlander

(Naam bij de redactie bekend)

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This