Selecteer een pagina

Oproep aan de nieuwe spelers in Politiek Den Haag

Stichting GOED – Grenzeloos Onder Een Dak, belangenorganisatie voor Nederlanders in het buitenland, doet een oproep aan de nieuwe politieke spelers in Den Haag. De tijd is aangebroken om serieus te gaan kijken naar het wetsvoorstel over het herkrijgen van het Nederlanderschap en toestaan dubbele nationaliteit. Het wetsvoorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap om het nationaliteitsrecht te moderniseren.

Nederland het enige EU-land dat nog aan ouderwetse principes van 1892 vasthoudt. Sinds WW2 heeft de rest van Europa zichzelf al gemoderniseerd.

Voormalig Nederlanders, van origine Nederlanders, hebben door complexe verouderde wetten en beperkte informatievoorziening, in de laatste 4 decennia, onbewust en ongewild het Nederlanderschap verloren. Het eenvoudig herkrijgen via optierecht van het Nederlanderschap, als ook het EU-burgerschap, is nog steeds een grote wens voor een groot deel van deze Nederlanders.

In eerdere wetswijzigingen werd gesteld dat dit via een eenvoudig weg mogelijk zou worden, maar het tegenovergestelde is gebleken. Zo wordt bijvoorbeeld maar 4% van de aanvragen van de evenredigheidstoets goedgekeurd. Het lijkt meer op een zoethoudertje, dan dat men werkelijk de mogelijkheid wil bieden het Nederlanderschap te herstellen.

Het begeerde top ranking Nederlandse paspoort, wat op plaats 5 in de Henley Passport Index van 2023 staat en waarmee je visumvrij naar 193 landen kunt reizen, is niet meer in hun bezit. De ironie ten top; voormalig-Nederlanders kunnen niet visumvrij of langer dan 90 dagen naar hun eigen geboorteland, Nederland, reizen. Het felbegeerde paspoort is hen zonder pardon afgenomen.

Helaas is hun onwetendheid, of soms zelfs die van een consulaire medewerker, fataal en onomkeerbaar geweest. U bent geen Nederlander meer, foutje, succes ermee! Het herkrijgen is vaak praktisch onmogelijk of een juridische strijd.

Waarom is de Nederlandse overheid, al zo lang, zo vijandig tegen deze voormalig Nederlanders?

Zullen de nieuwe politieke spelers deze Nederlanders nu wel tegemoetkomen of laten we ze weer in de kou staan?

De Stichting GOED is zoals voorheen bereid om de problematiek met politici en anderen te bespreken. Wij worden hier ook in bijgestaan door Kris von Habsburg, jurist en specialist op de Nederlandse nationaliteitswetgeving die stelt dat er zowel voor rechts, midden en links denkende politici acceptabele oplossingen te vinden zijn die menselijkheid en rechtvaardigheid in deze wetgeving herstelt.

Note: Het wetsvoorstel is niet controversieel verklaard. Inbreng verslag 25 januari.

 

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This