Selecteer een pagina

Nieuwsbrief 15 juli

Woonlandfactor – Nationaliteitsonderzoek

Staat van het Consulaire

Poll

Dienstverleningsovereenkomst tussen het ministerie VWS en het CBS aangaande houdbaarheid woonlandfactorberekening

Doe mee aan het nationaliteitsonderzoek!

Vorige week gelanceerd en al duizenden reacties mogen ontvangen. Wie het nationaliteitsonderzoek nog niet heeft ingevuld, verzoeken we dit alsnog te doen. Het kost slechts 10-15 minuutjes van je tijd. Het is belangrijk dat onze mening wordt meegenomen in de voorbereidingen van de nieuwe nationaliteitswetgeving, die nu vooral gebaseerd is op de situatie in Nederland.

 

 

Luister naar het SBSDutch radiointerview met Stichting GOED over het nationaliteitsonderzoek

SBSDutch – Jopie Witzand

 

De Staat van het Consulaire – editie 2019

Minister Blok biedt de jaarlijkse Staat van het Consulaire – editie 2019 aan de Tweede Kamer.

Belangrijkste punten voor de Nederlanders in het Buitenland

  • Uitbreiden van de samenwerking met externe dienstverleners (EDV’s) voor vernieuwen paspoort. EDV’s zijn uitgebreid naar Londen (VK), Chicago (VS) en Edmonton (Canada). Volgend jaar volgen Perth (rond januari 2020) en Birmingham (rond juni 2020).
  • Vergroten van mobiele vingerafdrukopnameapparaten (MVA’s). Ambassades en consulaten-generaal worden aangemoedigd om op locatie paspoortaanvragen in te nemen. Voor posten die niet de capaciteit hebben om één of twee keer per jaar met het MVA op pad te gaan, kan vanuit de regio of vanuit Den Haag een ‘consulaire mobiele brigade’ worden ingezet om het mogelijk te maken dat Nederlanders in het buitenland dichter bij huis hun reisdocument kunnen aanvragen c.q. vernieuwen.
  • Nederlanders in het buitenland die vanwege medische redenen de aanvraag c.q. vernieuwen van een paspoort niet in persoon kunnen doen, kunnen nu nog zonder verschijningsplicht (wel met verklaring van een arts) een NIK aanvragen. Dit zal vanwege de EU verordening biometrie op identiteitskaarten (vingerafdrukken verplicht) straks niet meer mogelijk zijn. Alternatieven worden onderzocht.
  • Er vinden in 2019 een aantal onderzoeken plaats naar het paspoortproces van andere landen. Onder andere worden de voor- en nadelen onderzocht, van het loskoppelen van de afgifte van biometrie van de (digitale) aanvraag van het fysieke document in het buitenland, om flexibeler met het moment van verschijnen om te kunnen gaan.
  • Er is voor het eerst geëxperimenteerd met briefstembureaus in de grote Europese hoofdsteden. Er zijn 19.477 geldige stemmen (ongeveer 55% van alle briefstemmen uit het buitenland) binnengekomen. De overige Nederlandse stemmers in het buitenland stuurden hun stem – rechtstreeks of via de ambassade van het land waar zij wonen – naar het briefstembureau in Den Haag. Door een aanstaande wijziging van de Kieswet zal de wettelijke termijn voor het verwerken van briefstemmen worden verruimd. Er zal worden geëvalueerd of de briefstembureaus dan nog steeds noodzakelijk zijn.

Download en lees de volledige – Staat van het Consulaire

Uitslag Poll van de Stichting GOED website

This poll is no longer accepting votes

Nederlanders in het buitenland moeten niet zeuren over ongelijke behandeling! Je bent toch zelf vertrokken?

Onze volgende Poll

This poll is no longer accepting votes

Nederlanders in het buitenland, wellicht de grootste minderheidsgroep, waar de minste politieke aandacht aan wordt besteed.

 

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This