Nieuwsbrief aug/sept 2022
Onderwerpen
- RNI en de informatieservice van Buitenlandse Zaken
- Staatloos in Manilla
- Nieuwe verkiezing Kiescollege niet-ingezetenen
- Kosten Levensbewijs
- Gedupeerde ouders toeslagenaffaire
RNI en de informatieservice van Buitenlandse Zaken
RNI is de Registratie Niet-Ingezetenen
Nederlanders die in het buitenland wonen zijn slechter te bereiken voor de semi- overheid in vergelijking tot de Nederlanders in Nederland. Ook zorgt de toegang tot de Digitale Overheid voor extra drempels en het identificeren van vertrokken Nederlanders voor extra beveiligingsmaatregelen omdat hun gegevens niet altijd volledig en/of correct zijn.
Onlangs hebben er meer dan 1000 respondenten meegedaan aan ons onderzoek over de RNI en de Informatieservice van BZ (Buitenlandse Zaken). Het overgrote deel van de vertrokken Nederlanders wil op de hoogte blijven en belangrijke informatie van de overheid ontvangen. Zij willen actiever geïnformeerd worden. We hebben de resultaten van het onderzoek samengevat in een rapport. Dit rapport zal aangeboden worden aan het Min. van BZ (Buitenlandse Zaken) en aan het Min. van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid.)
Staatloos in Manilla met de rug tegen de muur
Wat het niet kunnen vernieuwen van je Nederlandse paspoort allemaal teweeg kan brengen. Het overkwam Adriaan de Jager, die geen bewijs kon leveren dat hij een andere nationaliteit had aangenomen. Gevangen in een land waar je niet meer uit kunt vertrekken.
Lees hier het verhaal van Adriaan
Nieuwe verkiezing Kiescollege niet-ingezetenen
Er komt een nieuwe verkiezing voor kiezers buiten Nederland: de verkiezing van de leden van het kiescollege voor niet-ingezetenen. Deze verkiezing geeft je invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Tot nog toe konden kiezers buiten Nederland alleen hun stem uitbrengen voor de leden van de Tweede Kamer en voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
Je kunt nu alvast een verzoek doen om je te registreren. Zodat je straks kunt stemmen voor deze nieuwe verkiezing. Na registratie ontvangt je vanzelf uw stempapieren voor de nieuwe kiescollegeverkiezing.
Het staat vast dat de kiescollegeverkiezing er komt. Het is alleen nog niet bekend wanneer: in het voorjaar van 2023 óf in 2027. Het is verstandig om nu alvast een registratieverzoek in te dienen.
Voor meer informatie lees verder op de website van DenHaag.nl
Kosten ondertekenen levensbewijs bij ambassade
Een verklaring van in leven zijn wordt door verschillende Nederlandse uitkeringsinstanties gebruikt om te constateren of iemand nog in leven is. Ook de ambassade kan deze verklaringen ondertekenen en stempelen. Dit is gratis als het een verklaring van een Nederlandse uitkeringsinstantie betreft en het niet mogelijk is dit gratis en lokaal ergens anders te regelen (bijvoorbeeld bij een gemeente).
Wanneer bovenstaande van toepassing is (men bezit een voorgedrukt formulier van een Nederlandse uitkeringsinstantie) dan hoeft men dus niet te betalen voor de ondertekening en de stempel. Hier blijkt namelijk wat verwarring over te zijn.
Gedupeerde ouders toeslagenaffaire
Er zijn nog gedupeerde ouders van de toeslagen affaire die in het buitenland wonen niet in zicht. Je kunt hulp krijgen van het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland (OTB). Denk je gedupeerd te zijn door de kinderopvangtoeslag maar heb je je nog niet aangemeld bij de UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen)? Dit kun je tot uiterlijk 31 december 2023 doen. Woonde je voor 7 juli 2020 buiten Nederland? Dan kan UHT je aanmelden voor ondersteuning vanuit OTB.
Voor meer informatie klik hier