Selecteer een pagina

Nieuwsbrief februari 2022

 

Jaaroverzicht 2021

Ons verslag 2021 staat online, een samenvatting van hetgeen we het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest en de plannen voor het jaar 2022.

Bekijk het jaaroverzicht

 

Vanuit het buitenland studeren in Nederland – deel jouw ervaringen

We hebben al eerder bericht over verkeerde berekening wereldinkomen DUO. Stichting GOED heeft binnenkort nieuwe informatie over dit onderwerp.

Andere signalen die wij o.a. binnen krijgen;
Onduidelijkheid of de student wel of niet een zorgverzekering in Nederland moet afsluiten en knelpunten die zich voordoen wanneer de student zich wil inschrijven in een gemeente.

Deel jouw ervaringen, dan hebben we een beter idee welke informatie en dienstverlening voor verbetering vatbaar zijn.

Je kunt ons hierbij helpen door het invullen van onze enquête.

Bijpraten met de Nationale Ombudsman – Reinier van Zutphen

Stichting GOED heeft sinds haar oprichting goede contacten met de Nationale Ombudsman.

Deze week hebben wij met elkaar gesproken over onder andere het bewijs van in leven zijn, stateloos en/of dakloos in het buitenland, de Digitale Overheid, Verlies Nederlanderschap, DUO en het wereldinkomen, terugkeer naar Nederland en de gezinsmigranten.

Ook vanuit de Ombudsman wordt er actief voor dergelijke onderwerpen aandacht gevraagd en gezocht naar oplossingen. De Nederlander in het buitenland vormt een bijzondere groep die lastig te bereiken is en daardoor ook lastig te informeren over bijvoorbeeld wetswijzigingen die invloed op hen hebben.

De Nederlander in het buitenland is deel van het systeem maar valt nog te vaak buiten de boot.

Informatievoorziening verbeteren, zodat Nederlanders in het buitenland weten waar ze aan toe zijn, is dan ook een belangrijke gezamenlijke prioriteit.

 

AOW loskoppelen minimumloon

Onze collega’s van de VBNGB (Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland) hebben naar aanleiding van het voornemen van de regering, die bekend gemaakt heeft het minimumloon geleidelijk te verhogen, maar de verhoging niet langer in de minimumsfeer te koppelen aan de Algemene Ouderdomswet (AOW), een brief gestuurd naar de overheid.

Een groot deel van de gepensioneerden in het buitenland zijn niet meer belastingplichtig in Nederland en zullen hierdoor geen gebruik kunnen maken van de ouderenkorting.

Lees hier de brief van de VBNGB

Afscheid van bestuurslid

We nemen afscheid van ons bestuurslid Floris Keijser. Floris heeft de Kennisbank Pensioen opgezet en nam voor de Stichting o.a. pensioen en zorg kwesties voor zijn rekening. Het werk voor de Stichting wordt hem helaas te veel naast zijn andere werkzaamheden. We danken Floris voor zijn inzet en enthousiasme.

Wonen in het buitenland is het mooiste avontuur dat er is. Je maakt elke dag wat mee en geniet volop van het leven. Maar zoals bij elk avontuur zijn er risico’s en kan het ook flink misgaan. Daarom heb ik mij voor Stichting Goed sterk gemaakt, voor preventie. Zorg bij vertrek dat je je zaakjes op orde hebt omdat je het veilige Nederland inclusief sociaal vangnet verlaat. Zorg dat je je pensioen, je verzekeringen en je huwelijkse voorwaarden etc. goed regelt, dan blijft het ook leuk, Ik wil het bestuur van Stichting Goed bedanken en hoop nu meer tijd te hebben voor het opzetten van mijn eigen bedrijf in Zwitserland.
Floris

Opening in het bestuur

Met het vertrek van Floris is er binnen het bestuur van de Stichting een opening ontstaan. Het GOED bestuur bestaat uit 5 leden. Een bestuurslid kan op afstand de werkzaamheden voor de Stichting verrichten.

Heb je eventueel interesse stuur dan een korte motivatie en een CV naar contact@stichtinggoed.nl.

Terugkoppeling webinar gezinsmigranten- feedback via het centraal meldpunt  

Gemeenten hebben sinds 1 januari 2022 de regie over de inburgering van gezinsmigranten. Divosa, SZW en VNG ondersteunen gemeenten bij de uitvoering van de nieuwe wet. Stichting GOED richt zich meer op de gezinsmigrant zelf en hun ervaring.

Deel daarom jouw ervaringen via ons meldpunt. Zowel problemen als goede ervaringen zijn welkom. Dit is belangrijke input om de inburgering voor gezinsmigranten zo efficiënt en aangenaam mogelijk te maken. Je kunt ons ook altijd mailen contact@stichtinggoed.nl.

De slides van de webinar en een samenvatting zullen binnenkort op de site van DIVOSA verschijnen. Een Q&A is al beschikbaar https://www.divosa.nl/veelgestelde-vragen-inburgeraars-lijst-voor-gezinsmigranten.  Ook kun je met vragen terecht op www.inburgeren.nl. Staat het antwoord er niet tussen, dan biedt de website de mogelijkheid hierover contact op te nemen met Divosa.

Jouw feedback doet ertoe!

Via ons meldpunt kun je feedback achterlaten; wij gaan er graag mee aan de slag!

 

 

 

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This