Selecteer een pagina

Nieuwsbrief juli 2022

Onderwerpen

  • RNI-onderzoek
  • Generaal pardon voor oud-Nederlanders
  • Uitwisseling financiële gegevens door belastingdiensten
  • In het nieuws
  • Staat van het Consulaire

RNI-onderzoek

550 respondenten hebben tot nu toe meegedaan aan ons RNI-onderzoek. Het onderzoek blijft nog tot eind van de zomer open staan.

Uit de feedback tot nu toe valt op dat veel mensen niet bekend zijn met de informatieservice van de overheid. Tegelijkertijd geeft bijna 93% aan het belangrijk te vinden geïnformeerd te blijven door de overheid.

Registratie verplicht stellen vindt 50% een goed idee, afhankelijk van de voorwaarden.

In de top drie van informatie die mensen belangrijk vinden om van op de hoogte te blijven, staat op dit moment.

  1. Pensioen en AOW
  2. Nederlanderschap
  3. Reisdocumenten en adviezen

Nog niet ingevuld? Het kost maar een paar minuutjes van je tijd.

Jullie feedback helpt! Link naar onderzoek.

 

Generaal pardon voor oud-Nederlanders

Het zijn geen terroristen, ze zijn geen gevaar voor Nederland, ze hebben de Nederlandse cultuur en taal vaak doorgegeven aan hun kinderen en in stand gehouden over de grenzen. Ze hebben nog steeds een band met Nederland en met familie in Nederland, sommige willen misschien wel terugkeren naar Nederland. Ze zijn in hart en nieren Nederlander.

Echter, het Nederlanderschap zijn ze kwijtgeraakt zonder het zich te realiseren door vrijwillige verkrijging van een andere nationaliteit of door langdurig verblijf in het buitenland.

Ze worden oud-Nederlanders genoemd. Niet vanwege de leeftijd, maar omdat ze in het verleden Nederlander waren. Wij vinden dat deze oud-Nederlanders hun Nederlanderschap terug moeten kunnen krijgen, zonder lastige procedures, optieverklaringen en juridische kosten.

Wij pleiten voor een Algemeen Pardon voor deze oud-Nederlanders, zodat ze weer opnieuw Nederlander mogen zijn. Ook voor diegenen die vòòr 1 november 1993 hun Nederlanderschap verloren en of ze nu wel of niet tegelijk het burgerschap van de Europese Unie verloren.

Lees hier het artikel

 

Uitwisseling financiële gegevens door belastingdiensten

De VBNGB (Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland) ontvangt graag feedback van mensen die in de afgelopen jaren zijn geconfronteerd met aanslagen inkomstenbelasting door het woonland waarbij alsnog belasting werd geheven op inkomsten waarover Nederland het heffingsrecht had – al dan niet gepaard gaand met een boete.

Verdere uitleg en hoe melding te maken is hier te lezen

 

In het nieuws

Een Nederlands paspoort behoort tot een van de waardevolste ter wereld en staat hiermee in de top 5. Het geeft toegang tot 188 landen, zonder een visum nodig te hebben. Dat maakt het verlies van het Nederlanderschap nog extra zuur.

Lees hier het FD-artikel

 

De staat van het Consulaire 2022

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ)

Hierin wordt de consulaire dienstverlening van het voorgaande jaar, de daarin geleerde lessen en de plannen en ambities voor de toekomst behandeld.

De onderwerpen die direct betrekking hebben op Nederlanders in het buitenland, hebben we eruit gelicht;

Afronding Project Loket Buitenland en de resultaten van het onderzoek. Paspoorten en NIK (Nederlandse Identiteitskaart) en vervallen van de alternatieve verschijningsplicht. Uitbreiding van de externe dienstverleners (VFS Global), DigiD videobellen, Nederlandse nationaliteit en herkrijgen Nederlanderschap en meer.

Lees de kernpunten en/of het hele verslag via deze link.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This