Selecteer een pagina

Nieuwsbrief november 2023

 

Verkiezingsuitslag stemmen vanuit het buitenland

De herkenbare oranje enveloppen reisden van over de hele wereld naar Den Haag, van Sydney tot Madrid. De briefstemmen werden via de ambassades en consulaten verstuurd via de diplomatieke post. De brieven die kiezers zelf naar Nederland verstuurden, moesten 22 november vóór 15.00 uur in Den Haag binnen zijn.

Voor menigeen was de uitslag wellicht verassend, met PVV als grote winnaar. Wat dit voor Nederlanders in het buitenland gaat betekenen zullen we moeten afwachten, het zal afhangen van de coalitie die gevormd gaat worden.

Opvallend is wel dat Nederlanders over de grens ander stemgedrag vertonen dan Nederlanders in Nederland. GroenLinks-PvdA kreeg in het buitenland de meeste stemmen: liefst 28,6 procent van de stemmen. Op de tweede plaats VVD en op nummer drie NSC. D66 heeft deze keer flink wat zetels moeten inleveren. PVV kreeg slechts 6 procent van de ‘buitenlandse’ stemmen.

Lees de gehele uitslag hier

Teken de petitie – recht op een Nederlandse betaalrekening

Petitie HRIF.EU aan de Tweede Kamer: stop overmatige witwasonderzoeken, bescherm de mensenrechten van Nederlandse bankklanten en veranker het recht op behoud van betaalrekening!

Ga hier naar de petitie

Logius, DigiD Burgerpanel

Logius levert diensten aan overheidsorganisaties, waaronder DigiD. Deze diensten worden gebruikt door alle Nederlanders. Dat betekent ook Nederlanders die in het buitenland wonen. Stichting GOED heeft op 21 november 2023, voor de derde maal deelgenomen aan het DigiD Burgerpanel.

Een Burgerpanel waar de stem van de gebruiker gehoord wordt. De focus ligt echter met name op de gebruiker die in Nederland woont. Gebruikersonderzoeken helpen om DigiD voor iedereen toegankelijk te maken. Wij hebben nogmaals benadrukt dat deze onderzoeken tot op heden niet plaatsvinden onder de gebruikers die in het buitenland wonen.

Ook in het buitenland wonen slechtzienden, mensen die de digitale ontwikkelingen niet kunnen bijbenen of mensen met dementie. Wij hebben dit al eerder onder de aandacht gebracht (en blijven dit doen) via een brief aan de Staatssecretaris van Huffelen. Als oplossing werd Nederland Wereldwijd (NWW) genoemd en dan met name het DigiD videobellen.

Desalniettemin zeer nuttig om deel te nemen aan deze bijeenkomsten en Nederlanders in het buitenland te vertegenwoordigen en een stem te geven.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This