SVB Digitaal Levens Bewijs
We hebben jullie al eerder geïnformeerd over de pilot van de SVB om het ‘Het bewijs van in leven zijn’ te digitaliseren. Het project binnen de SVB heet WALDO – Wereldwijd Alternatief Levensbewijs voor een Digitale Overheid en wordt uitgevoerd door Novum. De mogelijkheid om middels een ID check, gezichtsherkenning en spraakherkenning, WALDO toe te passen, is getest met klanten uit 5 verschillende landen Portugal, Canada, Curaçao, Turkije en Thailand.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft klanten die niet (meer) Nederland wonen, maar wel recht hebben op een uitkering. Omdat ze in een ander land wonen is het niet altijd zichtbaar hoe de leefsituatie is van deze klanten en of ze nog in leven zijn.
Klanten in het buitenland krijgen daarom jaarlijks via de post een formulier toegestuurd, waarmee ze naar een bevoegde instantie dienen te gaan. Bij deze instantie wordt het formulier ingevuld, ondertekend en afgestempeld. De klant stuurt het formulier weer naar de SVB, waarna de uitkering wordt vervolgd. Indien er geen formulier overlegd kan worden, wordt de uitkering stopgezet.
Dit is voor klanten een erg omslachtig proces en zou in deze tijd met allerlei nieuwe technologieën toch anders moeten kunnen.
De resultaten zijn gedeeld met de SVB en er is besloten om verder te gaan met de ontwikkeling van een digitaal levensbewijs.
Hoe dit werkt, kun je in de video hieronder bekijken. We ontvangen graag feedback over deze video (laat een reactie achter). Waar moeten de ontwikkelaars aan denken als men uit verschillende landen wereldwijd deze app zal gaan gebruiken.
Helaas kunnen wij nog geen concrete datum geven wanneer de app online komt.
Op zich lijkt me dit prima. Ik heb echter twee vragen.
Gaat de SVB dit levensbewijs ook doorsturen naar de aangesloten pensioenfondsen? En zullen deze fondsen dit accepteren?
Dit vind ik een goede vraag. Als deze app gebruikt wordt, waarom zouden de pensioenfondsen dan daar niet bij aansluiten vraag ik me af. Ik denk dat de digitale check ahv de diverse beelden wellicht nog een betere controle is of iemand nog in leven is dan dat een persoon dat aan een loket moet bepalen.
Hoe werkt het op de Filipijnen? Ik moet nu met het getekende formulier naar de S.S.S. het Filipijnse pensioen systeem voor extra controle. Die stuurt de formulieren dan op naar Nederland. Kost wat extra tijd en reiskosten.
Wordt dat dan overbodig?
Kreeg toevallig dit jaar in Thailand weer eens een bewijs van leven van mijn pensioenfonds. Contact opgenomen met pensioenfonds en mij werd medegedeeld dat SVB geen gegevens meer doorgaf. Tot vorig jaar werd pensioenfonds door SVB geïnformeerd over het nog in leven zijn. In contact met SVB werd mij duidelijk gemaakt dat doorgeven van deze gegevens i.v.m. strengere privacy regels niet meer mogelijk was. Mijn pensioenfonds accepteerde weer wel het getekende formulier van SVB. Naar beide instanties hoefde ik geen papieren versies te sturen, kon digitaal. Hoe het met WALDO zal gaan is mijn nog onduidelijk maar vermoed dat strengere privacy regels zelfde probleem kan veroorzaken. Op zich ben ik wel een voorstander van een eenvoudige app om dit te kunnen doen.
maak een kopie met je smartphone, mail die via je emailprovider aan je pensioenfonds. Doe dit al jaren met de papieren SVB versie en nooit problemen gehad. Ik vroeg wel om een ontvangst bevestiging.
Dit is een hele moeilijke opdracht!
Ik denk even kritisch mee:
Selfie: dan kan je een foto voorhouden?
Spraakherkenning: dan kan je een video voorhouden?
De rest kan iedereen doen met de benodigde data.
Just thinking.
Mvg. Bz
Het in leven zijn document wordt steeds moeilijker om dit te laten invullen. Bij de Marie hier hebben ze aangegeven dat ik het op een andere manier moet doen kost te veel tijd. Daar het met digid niet kan weigert ander IP adres en geen net werk verbinding daar er geen provider is om een sms te ontvangen en de privacy regels wordt. Het je erg moeilijk gemaakt om dit te regelen. Moeten dan 4 keer op zoek om dit te regelen.
Ik ben er niet zo blij mee met het (als het er komt) nieuwe systeem, ben bijna
67.jaar en dan weer dat gedoe via alle (gevaarlijke) nieuwe technieken.
Ik heb geen Digid, als ik deze moet hebben dan moet ik eerst een afspraak maken bij de NL. ambassade in Madrid, en deze daar dan ook persoonlijk afhalen, dat is 250 km. op en neer. ——————————–
Met het foto,s maken van I.D. kaart / Paspoort en dan versturen nnaar de S.V.B. vind ik zelf niet veilig omdat op één of andere manier er al genoeg gegevens van je op internet naar derden gaan, kijk maar eens hoeveel reclame dat je krijgt op je Mob.telefoon / Pc. daar je niet om gevraagt hebt.
Criminelen zijn nu ook al op de hoogte wat de S.V.B van plan is hoor daar word ook al druk aan gewerkt om te achterhalen hoe men je gegevens van je I.D. kaart / of Paspoort kan incasseren.
Laat mij het maar bij het Formulier houden.
Ik ben het helemaal eens met W.F.L.C.KNOKKE. Ik ook heb liever het Formulier.
Ik behoud liever het papieren formulier. Is in mijn gemeente
nooit een probleem om het te laten invullen maar dit verschilt natuurlijk per gemeente.
Overigens een Digid aanvragen vanuit het buitenland is niet meer zo moeilijk.
Dit waldo project loopt al minstens 2-3 jaar en als je dan vraagt wanneer het wordt uitgerold, weten ze het niet. Ik heb nog nooit een ict project meegemaakt zonder eind datum, vreemd, vreemd, vreemd. Kost mij ieder jaar een volle dag, 3 uur vliegen en 150 euro.
Er is no een hele generatie die er de voorkeur aan geven om met post te werken. Laat deze optie open voor allen die niet met de digitale wereld bekend zijn of er om een of andere reden niet mee kunnen werken. Mensen geboren in 1950 of daarvoor zijn opgegroeid zonder internet en niet iedereen heeft in zijn/haar carriere met internet, smartphones, gewerkt. Graag nog een jaar of twintig, ook een niet-digitale optie.
Zelf geef ik ook de voorkeur aan post i.p.v. werken met een app. Ik heb niet eens een app. Zie verder bij Anneke van den Haak als aanvulling.
De App ziet er goed uit. Ik heb nog trouwens nog nooit een formulier ontvangen voor het bewijs van in leven zijn. Ik heb ook geen Digi-D. Woon in Nieuw Zeeland. Ben met pensioen hier, maar kan nog niet aanspraak op de Nederlandse AOW vanwege de wettige pensioen leeftijd in Nederland. Ik heb begrepen dat de SVB contact opneemt met de instantie hier als het zo ver is. Moet je een Digi-D hebben?
Oh nee, U moet zelf erachter aan gaan! Kijkt U op de website van de SVB. U kunt uw geborte datum invullen en zien wanneer U in aanmerking komt . Het moet minstens 5 maanden van te voren aangevraagd worden. Kan per post, aangetekend doen. U krijgt dan een aanvraag formulier toegestuurd. Groet, Hellen Moser
Lijkt mij een logische stap in de ontwikkeling van de digitale mogelijkheden.
Scheelt weer een bezoekje(en kosten) aan het gemeentehuis.
Hoop dat de app gauw beschikbaar komt!
Het zal mij een hoop tijd en kosten schelen. Ik woon op ruim 100 km van het SSD in Thailand. Ben er een dag zoet mee. In deze moderne tijd moet het mogelijk zijn dit systeem te implementeren.
Is t niet mogelijk om alle 2 de verwerkingen te doen? En op papier en 1 via DIGI-D?
Dan is t makkelijker voor iedereen.
Wij hebben nog helemaal geen formulieren gehad, terwijl t in oktober ingediend moet worden.
Hoe kan dat dan?
Beste Corry,
Dat zal waarschijnlijk ook wel gebeuren.
Wat de formulieren betreft; In onze vorige nieuwsbrief hebben we daar een melding over gemaakt.
https://www.stichtinggoed.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-27-april-2020/
Het idee is geweldig maar zonder digid kom je niet ver.
Ik heb geen digid en geen smartphone zie het nut ook totaal niet van beiden. Voor mij zal het weinig verschil maken, ga wel naar de gemeente voor een stempel en stuur het wel terug.
Voor de AOW heeft de SVB wel te maken met ouderen die niet allemaal even goed met een computer overweg kunnen, daar hoor ik ook bij.
Ik denk dat de app een goede oplossing is voor velen. Voor de anderen die zoals in deze reactie niet zo goed overweg kunnen met de computer kan natuurlijk nog gewoon de werkwijze via het formulier gehandhaafd blijven. Voor diegenen die nog gaan vertrekken naar het buitenland is het verstandig om vantevoren een digid te regelen en de digid-app op hun smartphone te installeren.
Ik vind het een goede oplossing voor de SVB. Rest nog eenzelfde systeem voor de pensioenfondsen (zoals al in eerdere reacties is opgemerkt). Of het doorsturen van het bewijs van in leven zijn door SVB naar pensioenfonds.
Mijn moeder kan niet meer overweg met mobile phone en apps en moet absoluut simpelweg naar het gemeentehuis kunnen voor n stempel op haar formulier. Ik hoop echt dat dat voorlopig mogelijk blijft.
De video will niet starten. Mijn suggestie is om fingerprint ook toe te voegen. De huidige smart phones ondersteunen dat. De huidige formulieren ‘vragen’ om fraude!! Zo gauw mogelijk operationeel maken, desnoods als aanvulling op het formulier!!
Maar hier zegt het gemeentehuis, nee, dat doen we niet meer.
Ik vraag mij af of het (bewijs van in leven zijn) is te koppelen aan je belasting aangifte, daar hebben ze alle gegevens, het lijkt mij in deze digitale tijd het uit te voeren.
MvG. E. W. Scheffer
ben het met Terry eens heb ook geen digid en ben ook niet erg handig met computer
Vreemd dat het ID volledig ingescand en verstuurd moet worden. De overheid waarschuwd al jaren of gevoelige data op je ID af te schermen zoals je dat kunt doen met de app kopieID van het ministerie van binnenlandsr zaken.
Ik heb nog nooit een brief ontvangen? Waarom weet ik niet? Als dit een eis is om dat kleine beetje AOW naderhand te ontvangen, kan dit een goede oplossing zijn.
Beste Arina,
Het digitale levensbewijs is in ontwikkeling en nog niet actief. Het is te hopen dat het werkt, voordat je AOW ontvangt.
Internet is niet overal regelmatig en valt wel eens weg. Kan er in de software van deze app rekening mee worden gehouden? Dat je niet iedere keer opnieuw hoeft te beginnen omdat de tijd dan verstreken is?
Hartelijk dank
Ik hoop dat het appje gauw werkt
Alhoewel ik ook nog geen bsn nummer heb.
Mirjam
ik zat hier al een paar jaar op te wachten dus eindelijk de juiste stap naar een snel digitaal loket
Bedankt Gerard, helemaal met je eens.
Op zich is dit een goed idee, maar men gaat er vaak van uit dat alles in het buitenland net zo goed geregeld is als in Nederland. Ik woon gewoon in Europa, maar hier zijn veel stroomstoringen, dan is er ook geen telefoon en internet meer. Hier is alleen mobiel internet, de snelheid daarvan varieert nogal door het weer.
Moet je hiervoor een smartphone en een telefoonverbinding (2G) hebben of is een pc/laptop met alleen internet (4G) ook voldoende?
Een sms komt om onbekende redenen vaak niet aan, is een andere manier van controle mogelijk? Hoeveel tijd heb je tussen het ontvangen van de sms en het invullen? Ik moet vaak een stuk rijden om te kunnen bellen of sms-en, heb ik dan genoeg tijd om naar huis te rijden en de code in te vullen?
Ik zou ook liever bij het formulier blijven. Had erg veel problemen met de Digid, en nu ook nog……
Dat zou een hele verbetering zijn. Ik ben een hele dag aan het reizen voor een stempel en handtekening
Ik hoop dat dit bewijs van in-leven-zijn ook geaccepteerd wordt door de pensioenfondsen. Ik ga naast mijn AOW van de SVB geld ontvangen van zes verschillende pensioenfondsen die tot nu toe alleen over hun eigen formulier praten. En iedereen wil een papieren exemplaar teruggestuurd krijgen. Dus 7x formulier, 7x autoriteiten opzoeken, 7x uitleggen, 7x betalen, 7x terugsturen.
Misschien moet je er een paar afkopen als dat kan, want je hebt gelijk, het is een heel gedoe 7 x hetzelfde.
Is t niet mogelijk om alle 2 de verwerkingen te doen? En op papier en 1 via DIGI-D?
Dan is t makkelijker voor iedereen.
Wij hebben nog helemaal geen formulieren gehad, terwijl t in oktober ingediend moet worden.
Hoe kan dat dan?
Je kunt een aantal pensioenfondsen koppelen aan het SVB. Die loggen in en accepteren het bewijs van in leven zijn van de SVB.
Het ziet er prima uit en als de bovengenoemde technische problemen t.z.t. ook op te lossen zijn wil ik het graag gaan gebruiken.
Ziet er goed uit !!
Goed plan. Met de ontwikkeling van de “app” mote rekening gehouden worden met:
– Mensen die slecht internet verbinding hebben.
– Ouderdom and computer “know-how” hebben.
– App moet ook kunnen werken op een PC, bijv., met een camera eraan gekoppelt (bijv. In een internet café.)
– De oude methode moet niet worden geschrapt.
– De app ook op verouderde mobiel OS laten werken. (Niet iedereen heft de nieuwste mobiel and OS.)
Ed Schulte: goed samengevat 🙂
Reactie op de video: ik kan snel lezen, maar voor mij is het tempo van de video te hoog om de informatie te kunnen bevatten.
Eenvoudig op te lossen: zet het filmpje af en toe even stil. Op het beeld klikken en de film pauzeert. Nog een keer klikken en hij loopt weer door.
Ik heb geen digid en ga het ook niet aanvragen…geen probleem met een formulier met een handtekening van de gemeente hier in Denemarken, en dan stuur ik het wel terug
Op zich ziet het er goed uit. Lijkt mij werkbaar. Waarom de SMS code? Dat zou toch ook via het Berichtenbox van de Overheid moeten kunnen. Een elektronisch bericht in je nu beveiligde Brievenbus dat er een code is gearriveerd.
Ik hoop wel dat het niet alleen als app beschikbaar komt maar ook voor de normale pc want een smartphone heb ik niet. Het zou ook wel prettig zijn als beide systemen blijven bestaan dus app EN papieren versie, lijkt me wel zo handig voor verschillende mensen.
Hier sluit ik mij bij aan.
It should also possible to do this on a PC. Phone batteries go down and are less reliable then a PC. For us Older people it is easier to do this on PC then phone. Vision issues are a problem with phone screens that are too small. By the design has one calculated in possible surgery due to accidents. That might change the face /picture over time.
Ik moet voor het levensbewijs naar het gemeentehuis. !,5km. heen en 1,5 km. terug. En ik ben slecht ter been. Kan daar niet komen met een auto (klein dorp).
Erger nog is dat ik dat dan ook nog twee keer moet doen want men zet niet direct een handtekening. Ik moet terug voor de getekende papieren.
Dus wat mij betreft: snel invoeren!
Dat is nu eens een heel fijn bericht en als het mogelijk is, moeten ze dat maar heel snel invoeren. Zeker voor ouderemensen zou dat een fantastische verbetering zijn.Want nu heb je steeds ellende met het ontvangen van de betreffende documenten.Ook dit jaar heb ik nog steeds niet de formulieren die aan mij zijn verzonden,mogen ontvangen.Waar ze zijn mag joost weten.Maar ze zijn niet bij mij aan gekomen.En het adres klopt als een zwerende vinger. Per mail sturen mag weer niet inverband met de privecie.Dus krijg ik blanco formulieren en moet dan mijn gegevens in die kleine vakjes schrijven en bijna onmogelijke zoniet onmogelijke taak voor mij. Het SSO kntoor waar ik naar toe moet is toch een aardig stuikje bij mij vandaan en dan komt er nog eens bij ? dat ik eerst een lange trap op moet lopen voor dat ik bij een lift kan komen. en als ik de trap bestegen heb, dan ben ik al gesloop en dan nog met de lift naar de afdeling waar hun kantoor is gevestig.Dan zit ik snakkend naar adem te happen en duurd het even voor dat ik weer een beetje bij mijn positieve ben. Dus voor mij zou dit een grote verademing zijn. Waar ik verlangend naar uit kijk.
Mijn vrouw en ik wonen in Bedburg-Hau (DE). Het stadhuis (praktisch om de hoek) verlaten we altijd in 5 minuten met het gratis ingevulde formulier. Verder zijn we niet handig met de smartphone. Als de brief en later het formulier heel lang per post onderweg is en het stadhuis ligt ook niet in de buurt, dan zou ik me gaan bekwamen in het slimmer gebruik van de smartphone. Dus de beoogde nieuwe manier s.v.p. op uitdrukkelijk verzoek toepassen. Zo niet dan de bestaande situatie handhaven.
Geweldig idee!
Mischien de keuze geven om digitaal te gaan of om formulier toegestuurd te krijgen.
Geweldig idee, succes met de verdere ontwikkeling!
mee eens Bernadine. Ik ben niet handig met phones en met mijn PC werk ik goed. Op het gemeente huis ben ik nu al zo lang bekend, dus geen probleem om dar 2x langs te gaan.
Mocht ik toch slimmer worden dan ik nu ben, dan kan ik nog altijd overstappen op de phone.
En ik vind het ook een heel goed idee.
Eindelijk! als de koppeling met de pensioenfondsen er ook maar gauw komt!
Ik ben bijna 82 en heb geen smart foon, blijf gewoon bij de bank het formulier dat ik nog in leven ben notariseren en opsturen. Ik ben Amerikaanse geworden en krijg een kleine AOW uitkering van de jaren dat ik in Nederland heb gewerkt.misschien ouder wets maar ik wil niet de slavin worden van een smart phone.
Top maar het zou handig zijn als ook de pensioenfondsen worden aangesloten. Nu gaan we hier op Kos 6x per jaar naar de KEP voor hetzelfde.
Goed nieuws.
Zo snel mogelijk invoeren en de hele wereld.
het is maar 1 keer per jaar, waarom moet dit nu veranderen ? Is het omdat alles tegenwoordig online moet gebeuren? De mensen die daar geen raad mee weten worden in een hoekje geduwd.
74% match = 26% foutkans en dat in digitaal tijdperk. Bevestiging wordt verstuurd, hoe en waar naartoe.Lijkt mooi maar wordt voor veel ouderen een ramp.
Ik vind het idee (elektronisch i.p.v. papier) maar de uitwerking lijkt me op technisch vlak nogal kwetsbaar.
Foto op paspoort is meestal droevig en soms al jaren oud.
Foto maken met smartphone vereist goede camera en goed licht.
Een video maken voegt nog een bron van problemen toe.
Een klein foutpercentage per stap levert een groot foutpercentage voor de keten op.
Daarnaast: stel dat paspoort=selfie=video: OK! zegt de app. Maar wie garandeert dat dat niet al eerder gemaakte opnames zijn?
Laat maar komen die app.
Ook voor de pensioenfondsen, (tip: laat de politiek die fondsen een meewerkverplichting opleggen).
En vooral de gepensioneerden de keuze geven, wel of niet per app.
Tot slot: fraudeurs hou je toch, met de app maak je het moeilijker voor ze.
Als het mislukt met registreren heb je daar veel sneller bericht van.
Mooie eventuele App. Velen zullen daar een nieuwe telefoon voor moeten kopen. Is het niet veel simpeler een arts, advocaat, of politie officier het bewijs van leven te laten tekenen. Net als vroeger.
Eindelijk eens een goede ontwikkeling. Hoewel ik nog niet AOW gerechtigd ben, heb ik de oude procedure met mijn pensioenfonds al een keer doorlopen en ben afgelopen zomer omdat ik toch in Nederland was, persoonlijk bij het pensioenfonds langsgegaan, hetgeen achteraf ook weer niet vlekkeloos verliep. Ik heb al meerdere malen verzocht om een moderne, digitale manier te vinden om deze procedure op een betere manier te doorlopen en blijkbaar is de SVB hierin aan het slagen. Ik ga mijn pensioenorgaan direct informeren en met klem (nogmaals) verzoeken deze digitale procedure ook in te voeren. De papieren rompslomp, het vertalen (kosten) van formulieren in het Nederlands naar het Thais, het vinden van een juiste gerechtigde persoon die zo’n formulier in wil vullen, uiteraard tegen betaling en het overbruggen van afstanden, het tijdsverlies en de nodige ergernis voor het nemen van deze hindernissen maken een dergelijke digitale procedure zeer welkom.
Wat een goed idee om alvast ‘proef te draaien’ met je pensioenfonds. Dat ga ik zeker ook doen, zij het dan met 3 fondsen.
Het digitale systeem -indien goed werkend- als aanvulling op de bestaande procedure inderdaad niet alleen door het SVB maar ook door de pensioenverzekeraars geaccepteerd moeten worden.
Ik ben benieuwd 🙂
Prima idee. Toch heb ik al vaker gehoord dat een sms bericht op buitenlandse mobielnummers niet aankomt. En dan heb je dus nog niks.
1 Als het SVB net zo snel werkt als het video filmpje voorbijschiet hadden we niet zo veel problemen.
2 Ik vul al een groot aantal jaren de papieren in die ik dan in scan en elektronisch terugstuur. Ik doe dat altijd binnen een week na ontvangst van het formulier. Ik krijg daar ook bericht van (datum en tijd van insturen)
Alle jaren krijg ik in oktober een brief dat ik het formulier in moet vullen en opsturen met als dreigement dat anders mijn AOW verviel.
Ik ben verplicht om dan toch telefonisch te controleren of het bestand aan gekomen is.
Standaard antwoord van SVB: Maar meneer u heeft het al via internet ingeleverd. Op mijn opmerking dat ik dit nu al voor het zoveelste jaar moet doen wordt gereageerd met; Ja de computer…….
Ik ben benieuwd hoe dat op de bovengeschetste manier gaat lopen….. ik heb er een hard hoofd in.
Ik citeer: 2 Ik vul al een groot aantal jaren de papieren in die ik dan in scan en elektronisch terugstuur.
Mijn vraag: hoe doet u dat??? Als dat inderdaad via e-mail naar de SVB zou kunnen dan zou dat in ons geval uitstekend werken.
Nu sturen we het aangetekend per post, relatief duur, of laten het in Nederland door iemand op de post doen als dat zo uitkomt. Wij krijgen overigens nooit een bevestiging van ontvangst.
Of de app gaat werken moet in de praktijk uitgeprobeerd worden. Ik denk dat de registratie bij de SVB het grootste probleem is, registratie telefoon en ontvangst SMS. Overigens hebben wij een paspoort uitgegeven in het buitenland (via consulaat in São Paulo) en ik meen ergens gelezen te hebben dat de afgifte in N. zou moeten zijn.
Ander punt ben je na zo’n 10 jaar, oude foto, nog herkenbaar?
Ik kan niet wachten tot dit online komt, en kan alleen maar hopen dat andere instanties (UWV!!!) dit gaan adopteren!
Al je gegevens liggen inmiddels via FB Twitter en Google al volledig op straat. daar kan de scan van je paspoort of ID card ook nog wel bij. Daarnaast moet je een Digid met SMS code hebben en een werkende internetverbinding. De gehele opzet is uitgebreid en gecompliceerd en opgeleukt met een debiel poppetje WALDO Hoe kan je het in hemelsnaam bedenken. Overigens was het mij niet bekend, dat je tegenwoordig met een paarlen glimlach op je paspoort of ID foto mag staan. Het valt op zich nog mee, dat er geen nieuwe Nederlander als voorbeeld is gebruikt om geheel te deugen in de huidige context.
Sinds 2019 moet een flinke groep Nederlanders in het buitenland belastingaangifte doen in Nederland, omdat ze vallen onder de groep waarbij de loonheffing bij de AOW is vervallen. Dus elk jaar opnieuw Aangifte doen bij de Nederlandse Belastingdienst voor de inkomstenbelasting. Het is dan raar dat je daarnaast ook nog eens een Bewijs van in Leven zijn moet aanleveren. M.i. is dat de fact DUBBEL OP. Door de jaarlijkse Belastingopgave geef je impliciet aan dat je nog in leven bent. Dus voor dezxe groep zou dat Levensbewijs kunnen vervallen.
Het valt mij op dat er totaal geen reactie is op de fenomenale opmerking van “Harry Janssen”. Ik ben het helemaal met hem eens, ook al is mijn reactie wat laat! Men zou in Nederland op een efficiente manier veel meer kunnen koppelen om e.e.a. te vereenvoudigen.
Helemaal mee eens.
Ik neem aan dat dit gekoppeld is aan digid of vervangt dit ?
Wordt dit ontwikkeld in samenwerking met de ambassade ?
Beste Hans,
Dit wordt ontwikkeld samen met de SVB – Sociale Verzekerings Bank
Ben niet zo goed met computer en geef er derhalve de voorkeur aan om bewijs van in leven zijn te ontvangen.
Goed initiatief. Wellicht is het mogelijk de app van de SVB te koppelen aan de BRP, belastingdienst en mijnoverheid.nl dan zijn alle instanties, overheid en pensioenverzekeraars ook geïnformeerd.
Ik ben 67, woon in Spanje en juich dit toe.
ls een goed initiatief. Ik ben blij met de digitalisering, omdat dit veel sneller werkt. Ik vraag mij alleen af hoe met de applicatie geverifieerd kan worden dat ik nog leef, want dan is er geen onafhankelijk persoon meer die mij in de ogen kijkt en kan zien dat ik in leven ben?
Ben woonachtig in het buitenland. Met 65 jaar gaat het nog wel maar als je 95 bent? Lijkt me moeilijk! Papieren kunnen altijd door familie worden ingevuld en worden geverifieerd door plaatselijke instanties. Even scannen en opsturen, geen probleem. Als je oud bent, slecht horend, etc, etc. lijkt me een App geen goed idee. Of laat beide opties bestaan
Voor veel mensen is de app een uitstekende oplossing en bespaart hen veel moeite, maar tegelijkertijd vind ik dat de overheid je niet mag dwingen om een smartphone of computer aan te schaffen omdat dat voor hén makkelijker is. De mogelijkheid voor een papieren versie moet dus gewoon blijven. Verder denk ik dat het mogelijk moet zijn om een check te realiseren bij het SVB voor de pensioenfondsen, zodat alle uitkeringsinstanties op één plek het bewijs van leven bevestigd kunnen krijgen.
Op papier lijkt het leuk verzonnen, maar gaat het niet wat ver om te bepalen of iemand nog in leven is? In ieder land zijn er autoriteiten die niets liever doen dan stempelen, Deze zitten helemaal niet te wachten op een door Nederland verzonnen systeem. Ze zijn al achterdochtig als je om een verklaring komt vragen. In Frankrijk heb ik meerddere malen mijn gang moeten maken naar de Mairie om een formulier gestempeld te krijgen en een paraaf van de burgemeester te mogen ontvangen. Nu we naar Portugal zijn verhuisd is dit nog erger. Dit is nog maar Europa, EU.
Het veranderen van een telefoonnummer in het buitenland via de DIGID is een grote ramp. Je wordt als een boef behandeld door de Nederlandse overheid als je ook maar durft te verhuizen naar een ander land. Leuker kunnen we het niet maken, maar wel lastiger
Heb ook liever het in te vullen formulier.
heb ook liever het formulier bewijs van in leven zijn.
Hoewel ik wel met internet overweg kan, heb ik toch liever het ‘Bewijs van in leven zijn’ per post. Ik ben ongerust omdat ik dit papier nog niet ontvangen heb maar heb gelezen dat er vertragingen zijn door de Covid.
Ik ben van 30er jaren, Te oud voor zulke fratsen. Methode ook hacker gevoelig.
Woon ergens op dunbevolkte platteland in Amerika. Geen internet, geen mobiele foon. -niet rendabel- Er zijn hier heel veel zulke plekken en op de wereld.
Formulier ook moeilijk maar niet zo.
Volledige foolproof methode is al heel oud. Een krantenkop met signatuur, vingerafdrukken en druppeltje bloed zoals voor diabetes test.
Kan niet vervalst worden. Druppel bloed kan eenvudig op allerlei manieren getest worden indien fraude vermoed. Kan ook bewijzen betrokkene nog in leven was op datum kranten kop.
Methode zelfs door zeer oude lieden te gebruiken (Ik woon alleen) en indien in verpleeghuis makkelijk door personeel uit te voeren. Want dat is mijn grootste probleem. Hoe gaat dat als ik geheel seniel wordt ? Denk niet dat de staf veel moeite zou doen om formulieren te laten vullen of digitale fratsen uit te halen. Daar hebben ze gewoon geen tijd voor en vermoedelijk ook geen zin in.
Die methode werd ook jaren lang geaccpteerd door instantie waarvan ik uitkering kreeg, (zonder vingerafdruk of bloed druppel ) nu niet meer.