Selecteer een pagina

Nieuwsbericht

Stemmen Europees Parlementsverkiezing 6 juni 2024

Registreer uiterlijk donderdag 25 april 2024

Om vanuit het buitenland te stemmen voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement moeten Nederlanders geregistreerd staan. De aanvraag hiervoor moet op zijn laatst op 25 april 2024 ontvangen zijn door de gemeente Den Haag. Eenmaal geregistreerd ontvangt de kiezer automatisch de stempapieren voor toekomstige verkiezingen. Een aanvraag moet ondertekend zijn en voorzien van een geldig Nederlands identiteitsbewijs.

Geldig identiteitsbewijs

Bij het stemmen in juni is een identiteitsbewijs nodig dat (nog) geldig is op 23 april 2024. Wij adviseren kiezers om alvast te controleren of het identiteitsbewijs nog geldig is om te stemmen voor de verkiezing en op tijd een nieuw document aan te vragen als dat nodig is.

Stemmen via volmacht of met een kiezerspas

Geregistreerde kiezers kunnen iemand machtigen om voor hen in Nederland te stemmen. De volledige aanvraag moet op zijn laatst donderdag 25 april 2024 bij de gemeente Den Haag zijn: Volmacht aanvragen – Den Haag.
Zelf stemmen op een stembureau in Nederland op 6 juni is mogelijk met een kiezerspas. Aanvragen kan tot en met donderdag 25 april: Kiezers buiten Nederland: Stemmen met een kiezerspas – Den Haag .

Als een kiezer bij een eerdere verkiezing via volmacht of een kiezerspas heeft gestemd, moet voor de Europees Parlementsverkiezing opnieuw een aanvraag gedaan worden.

Stemmen vanuit een tijdelijk adres in het buitenland

Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven voor bijvoorbeeld werk of studie kunnen zich eenmalig registreren om te stemmen per brief: Tijdelijk in het buitenland tijdens de Europees Parlementsverkiezing – Den Haag .

Goed om te weten

Nederlanders die in een andere EU-lidstaat wonen, kunnen stemmen in hun woonland, óf stemmen voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. EU-landen wisselen kiezersregistraties uit om dubbel stemmen te voorkomen. De gemeente Den Haag moet de kiezersregistratie verwijderen als iemand voorkomt in de kiezersregistratie van het woonland.

Anders dan voor de Tweede Kamerverkiezingen gelden voor Nederlanders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten geen aanvullende voorwaarden om te registreren als kiezer: registreren voor inwoners van Sint Maarten, Aruba of Curaçao .

Meer informatie

Op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl staat meer informatie en de aanvraagformulieren.
Of neem contact op via e-mail kbn.verkiezingen@denhaag.nl of telefoon + 31 70 353 44 00 (08:30-17:00 uur, Nederlandse tijd).

Met vriendelijke groet,

Team Kiezers buiten Nederland

Unit Verkiezingen, gemeente Den Haag

 

 

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This