Selecteer een pagina

Tweede Kamerverkiezing 2023 kiezers buiten Nederland

Na ontvangst stembiljet voor de Tweede Kamerverkiezing

Doe uw briefstem zo snel mogelijk op de post. Uw stem moet op 22 november 2023 vóór 15.00 uur Nederlandse tijd zijn ontvangen op het briefstembureau in Den Haag. U kunt uw briefstem ook afgeven bij of opsturen naar elke Nederlandse ambassade of consulaat: uw briefstem moet daar op vrijdag 17 november om 10.00 uur ontvangen zijn.

Contact
Meer informatie over de Tweede Kamerverkiezing vindt u op onze website: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Uw vragen beantwoorden we graag. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer: +31 70 353 44 00 (van 08.30 tot 17.00 uur Nederlandse tijd) of per e-mail: kbn.verkiezingen@denhaag.nl.

Hoe print ik het stembiljet?
Dat gaat heel eenvoudig, want het is A4-formaat. U mag uw stembiljet in kleur afdrukken, maar ook in zwart-wit. Gebruik wit en onbedrukt papier en print het stembiljet aan 1 kant.

Hoe breng ik mijn stem uit?
U heeft uw briefstembewijs, een (witte) stembiljetenvelop en een oranje voorgeadresseerde retourenvelop ontvangen. U mag ook een eigen retourenvelop gebruiken. Pak deze erbij en doorloop de volgende stappen:

• Bepaal op welke partij en op welke kandidaat van die partij u wilt stemmen. Het overzicht van kandidaten (klik op blauwe tekst) vindt u bij deze e-mail.
• Kleur op het stembiljet één witte stip in bij de partij waarop u wilt stemmen en kleur daarna één witte stip in bij het nummer van de kandidaat waarop u wilt stemmen.
Vult u op het stembiljet niets in, dan brengt u een blanco stem uit.
• Stop het stembiljet in de witte stembiljetenvelop.
• Zet uw handtekening en de datum op uw briefstembewijs. De handtekening moet hetzelfde zijn als de handtekening op uw Nederlandse identiteitsbewijs.
• Stop de witte stembiljetenvelop en het ondertekende briefstembewijs in de oranje retourenvelop. U mag ook een eigen retourenvelop gebruiken.
• Stop in de oranje retourenvelop ook een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument. Dit document moet geldig zijn op 9 oktober 2023.
• Doe voldoende postzegels op de retourenvelop.

Meer informatie over stemmen per brief vindt u op onze website: stemmen per brief. Hier vindt u ook de instructiefolder.

De documenten die u moet terugsturen zijn:
1. de witte stembiljetenvelop met daarin het ingevulde stembiljet
2. het ondertekende en gedateerde briefstembewijs
3. een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument (u mag als u wilt duidelijk op de kopie vermelden dat het om een kopie gaat die enkel voor de gemeente bestemd is)

Briefstembewijs kwijt?
Dan kunt u een vervangend briefstembewijs aanvragen via onze website: Den Haag – Kiezers buiten Nederland: Aanvragen vervangend briefstembewijs. Dit kan tot en met vrijdag 10 november 2023 (23.59 uur Nederlandse tijd).

Veel belangstelling van kiezers in het buitenland voor Tweede Kamerverkiezing

Sinds de val van het kabinet op vrijdag 7 juli is het aantal geregistreerde Nederlandse kiezers in het buitenland gegroeid met 10%. Voor de aanstaande vervroegde Tweede Kamerverkiezing kunnen 108.822 kiezers in het buitenland hun stem uitbrengen. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 2021 waren dit er nog 92.772. Het aantal kiesgerechtigde kiezers buiten Nederland voor de Tweede Kamerverkiezing van 22 november stijgt nog met de personen die per brief willen stemmen omdat zij tijdelijk in het buitenland wonen. De registratiedeadline voor deze aanvragen is woensdag 25 oktober.

Sinds april 2017 kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen een aanvraag doen om te worden opgenomen in een permanent kiezersregister. Nederlandse kiezers in het buitenland hoeven zich slechts éénmaal te registreren, waarna zij automatisch hun stempapieren ontvangen om hun stem uit te kunnen brengen.

Kiezers in het buitenland stemmen standaard per brief. Daarnaast stemmen er deze Tweede Kamerverkiezing ook 1.258 kiezers in het buitenland met een kiezerspas in Nederland. En 1.612 kiezers in het buitenland hebben ervoor gekozen om iemand in Nederland voor hen te laten stemmen via een schriftelijke volmacht.

Uitslag nationaal briefstembureau

Op dinsdag 28 november 2023 zal het nationaal briefstembureau de uitslag bekendmaken. Dan zijn ook de stemmen die kiezers hebben afgegeven bij of verstuurd naar alle ambassades en consulaten-generaal geteld. Deze briefstemmen ontvangt de gemeente Den Haag nog tot en met maandag 27 november. Op vrijdag 24 november komt het nationaal briefstembureau bijeen om tijdens een zitting de processen-verbaal van de briefstembureaus op Aruba, Curaçao en Sint Maarten te controleren. Briefstemmen vanuit het buitenland worden geopend vanaf 15 november tijdens de zitting van het briefstembureau in Den Haag. Alle zittingen zijn openbaar. Tijden en locaties worden bekend gemaakt op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl.

Hier wonen kiezers buiten Nederland (landenlijst top 30)

Duitsland 21477
België 17500
Frankrijk 9738
Verenigd Koninkrijk 8070
Spanje 6814
Verenigde Staten van Amerika 6266
Zwitserland 5559
Zweden 2725
Australië 2193
Portugal 2032
Italië 1856
Oostenrijk 1726
Canada 1637
Noorwegen 1592
Curaçao 1323
Denemarken 1321
Nieuw-Zeeland 845
Thailand 832
Zuid-Afrika 789
Hongarije 748
Ierland 738
Singapore 736
Luxemburg 732
China 564
Aruba 552
Israël 544
Griekenland 542
Verenigde Arabische Emiraten 510
Turkije 502
Polen 424

Contact

Meer informatie over stemmen vanuit het buitenland vindt u op onze website: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Team Kiezers buiten Nederland kunt u bereiken via het telefoonnummer 070 – 353 44 00 of via e-mail kbn.verkiezingen@denhaag.nl.

Bron: Den Haag

Stemwijzer

We hebben aan alle politieke partijen gevraagd om een reactie te geven op thema’s die voor Nederlanders in het buitenland belangrijk zijn. Tot nu toe hebben vier partijen gereageerd. We zullen andere reacties toevoegen hieronder, mochten we die nog ontvangen.

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This