Onderhandelingen belastingverdragen in 2020
De Nederlandse overheid onderhandelt voortdurend met andere landen over (nieuwe) belastingverdragen. In het overzicht dat ieder kwartaal door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gepubliceerd, staan de landen genoemd waarmee op dit moment onderhandelingen lopen
Doel van de onderhandelingen is een nieuw of gewijzigd belastingverdrag. Een dergelijk verdrag omvat afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds helpen om belastingontwijking te voorkomen. Dit wordt bewerkstelligd door de heffingsrechten tussen Nederland en het betreffende andere land te verdelen en door in belastingverdragen antimisbruikbepalingen op te nemen om de risico’s op onbedoelde niet- heffing en misbruik te beperken.
In aanvulling op het door het ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerde overzicht, zal Nederland in 2020 gesprekken proberen te (her)starten met Australië, Aruba, India, Israël, Mozambique, Senegal en Thailand.
In 2020 zal Nederland reeds geïnitieerde gesprekken voortzetten met onder andere België, Brazilië, Chili, Curaçao, Marokko, Oeganda en Portugal.
Ondernemers en burgers die beschikken over fiscale informatie die van belang kan zijn voor de lopende of voorgenomen onderhandelingen worden uitgenodigd om schriftelijk contact op te nemen met het Ministerie van Financiën (Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen, Afdeling Internationale Zaken, Postbus 20201, 2500 EE Den Haag). Het ministerie kan die informatie vervolgens betrekken bij de onderhandelingen. Met het oog op de mogelijke onderhandelingen voor de komende jaren is informatie over problematiek van dubbele belastingen met andere landen dan hierboven ook welkom.
Bron: Rijksoverheid
Weet er iemand iets over het verdrag dat gesloten is met nog 93 andere landen waarin besloten is dat het woonland het belasting land is?
Dat heb je niets te maken met dubbel belasting betalen, maar misschien zie ik het wel te simpel.
Het overzicht Verdragsstaten IB Niet-ingezetenen van Januari 2020 kun je hier downloaden:
https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verdragsstaten_ib_niet_ingezetenen_ib4011z01fd.pdf
Nog even als aanvulling op m’n eerdere bericht
Woon je in de Filippijnen, Thailand, Pakistan of Sri Lanka dan krijg je wel degelijk te maken met dubbele heffing. In de met deze landen gesloten Verdragen ter vermijding van dubbele belasting is niets geregeld omtrent sociale zekerheidsuitkeringen, zoals een AOW- of WAO-uitkering. Dat betekent dat de nationale wetten van toepassing zijn en dat Nederland als bronstaat en de andere Staat als woonstaat over deze uitkeringen mogen heffen.
Voor wat betreft de Filippijnen is dat vervolgens geen probleem daar dit land niet heft van buitenlandse ingezetenen, voor zover hun inkomen wordt verkregen “van over de grens”. Maar zeker Thailand, waar zo’n 30.000 Nederlanders wonen, heft wel degelijk (zulks naast Nederland).
Het speelt allemaal geen rol want verdragen worden nogmeer geschonden als voorheen,want als bv een pensioenfonds de EU regels NIET toepast dan kan dat zonder enige tegenstand van wie dan ook.
Voor de SVB mijn vrijstelling van het belastingkantoor hier in Düsseldorf aangevraagd. Die kreeg ik van het Finanzamt toegestuurd. Maar dat schijnt niet te voldoen aan de vrijstelling, die de SVB wil hebben. Dus worden elke maand belastingen ingehouden van de SVB. Hoe kan ik daar nu iets aan veranderen? Een vrijstelling is schijnbaar geen vrijstelling. Kan de nederlandse belastingdienst zich niet daarvoor met de duitse belastingen kontakteren? Waarom eenvoudig, als het ook moeilijk kan.
Ik woon in Thailand. Ik heb mijn privaat rechtelijk opgebouwd pensioen ondergebracht bij het ABP. Het andere gedeelte is opgebouwd als ambtenaar. Als ik mijn pensioen aanvraag moet ik met de belastingdienst gaan onderhandelen over het percentage privaat rechtelijk opgebouwd dat nu belast moet worden in Thailand en het gedeelte opgebouwd in overheidsdienst dat belast moet worden in Nederland. Dit is omdat Nederland, ambtenaren en niet ambtenaren ongelijk behandeld. Dit is niet wenselijk. Als ik het volledige pensioen met verschillende belastingregels op mijn thaaise bankrekening krijg, dan moet ik in Thailand gaan uitleggen dat ze maar een gedeelte moeten belasten in Thailand. Dat is een onmogelijke opgave. Thailand zal het volledig gestorte bedrag willen belasten. Dus maak het eenvoudig, behandel ex ambtenaren gelijk met ex niet ambtenaren en laat al het pensioen belasten in het woonland. Eigenlijk zal het ook voor de AOW zo moeten zijn. Als Nederland gelijke behandeling gaat hanteren dan is dat niet alleen eerlijker, maar ook administratief veel eenvoudiger.
Hartelijk dank voor uw aller reactie, ik woon in Hongarije, en heb trouw elke keer ( ongeveer om de 4 jaar) een vrijstelling Nederland ontvangen.
Nu na 15 jaar krijg ik de mededeling dat er geen vrijstelling meer gegeven wordt omdat Nederland als heffingsland geworden is, daar ben ik niet blij mee. Met gelijke post een besluit tot vrijstelling geldig tot September 2025, met erbij een reeds ingevulde vervolg verlenging aanvraag, toch weer blij. Er wonen veel gepensioneerden in Hongarije heeft iemand misschien dezelfde ervaring, zo ja wat heeft u gedaan?
.