In Nederland heeft de arts Ester Bertholet het behandelpaspoort ontwikkeld. Volgens Ester hebben veel mensen niet goed nagedacht over hun behandelwensen en overkomt een behandeling hen plotseling. “Als je ziek bent en of om 3.00 ’s nachts op de spoedeisende hulp zit, maak je soms niet de goede keuzes. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag wat je wilt als je ziek bent, vóórdat je ziek wordt”.
Wanneer iemand ziek wordt, valt er meer te kiezen dan mensen vaak denken. Zo zou iemand zelf kunnen beslissen of hij terughoudend wil zijn met bijvoorbeeld medicijnen, reanimatie of ziekenhuisopname. Het Behandelpaspoort kan ook als wilsverklaring worden gebruikt. Let wel op, dit is afhankelijk van het land waar je woont.
In Nederland is het Behandelpaspoort in samenspraak met een grote groep ouderen ontwikkeld om van te voren na te kunnen denken en te praten over wensen ten aanzien van behandeling en zorg. Het behandelpaspoort is bedoeld als hulpmiddel, een boekje ter grootte van een paspoort waarin vragen staan, die mensen kunnen gebruiken om samen met hun naasten (vrienden of familie) en de huisarts na te denken over wat ze al dan niet willen.
Heb ik een behandelpaspoort in het buitenland nodig?
Het is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt als je emigreert of tijdelijk in het buitenland gaat wonen. Wat zijn je wensen als je plotseling ernstig ziek zou worden en kunnen deze wensen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden in het land waar je woont. Zo is bijvoorbeeld euthanasie in veel landen niet toegestaan en strafbaar. Ieder land heeft zijn eigen regels, wetten en procedures.
Vragen en discussies hieromtrent hebben wij als Stichting eerder voorbij zien komen. Het leek ons derhalve een goed idee om dit hulpmiddel ook aan Nederlanders in het buitenland aan te kunnen bieden. Zodat men via de vragen gaat nadenken en kan uitzoeken welke regels er gelden in het woonland en dit bespreekt met familie en/of huisarts.
Wij hebben vervolgens contact opgenomen met Ester Bertholet, met de vraag of het behandelpaspoort ook vertaald kan worden naar het Engels, zodat Nederlanders in het buitenland er makkelijker gebruik van zouden kunnen maken. Zij begreep, na onze uitleg, dat er ook behoefte voor het behandelpaspoort kan zijn voor Nederlanders die over de grenzen wonen en heeft ingestemd het te vertalen.
Er wordt nu gewerkt aan een Engelse versie en de Stichting wil nu graag onderzoeken in welke landen hier wel of geen behoefte aan is. Vervolgens kan de Stichting GOED de distributie vereenvoudigen door bijvoorbeeld bulk aankopen, zodat bij bestelling alleen de lokale verzendkosten in rekening worden gebracht.
Werken onderstaande vragen niet, met het beeldscherm, dan kun je ook deze link gebruiken.
Als hulpmiddel om erover na te denken en erover te spreken is het waarschijnlijk zinvol, maar het heeft m.i. alleen echt praktisch nut als het in lijn is met de wet in het woonland. In Duitsland kent men de Patientenverfügung. Die is voornamelijk bedoeld voor de situatie dat een patiënt zich niet kan uiten. De wet is daarop ingericht. Artsen moeten zich houden aan de op papier gezette wil van de patiënt. Wordt veel gebruikt voor behandelingen die juist niet gewenst worden. Reanimeren of kunstmatig toedienen van voeding zijn daar voorbeelden van.
Het is inderdaad bedoeld om erover na te denken, in ieder land zal de wetgeving anders zijn. Echter komt men daar vaak te laat achter. Wel willen we een appendix meegeven in het behandelpaspoort, speciaal voor het woonland.
Ik denk dat dit de absolute voorwaarden moet zijn. Anders heb je weinig aan dat paspoort.
Bij mij zou er duidelijk in moeten staan geen reanimatie. En toestaan van euthanasie.
Ik weet niet hoever ze zijn op dit gebied in Spanje; maar zo´n Behandelpaspoort lijkt mij wel wat.
Ik ga het graag bekijken.
woonachtig in F waar een formulier bestaat waar je de huisarts wat keuzes aangeeft.
Dit “paspoort” kan interessant zijn, ben benieuwd.
Ik heb geen idee of bijvoorbeeld euthanasie oid tot de mogelijkheden behoort in Bulgarije
Mijn vrouw en ik wonen in Florida/USA en willen begraven worden in NL. Deze is al geregeld, alleen de overtocht moet geregeld worden. Kan dat via consulaat of via begrafenisondernemenin?