Wat is wijsheid? Vanuit Nederland (particulier) verzekerd blijven of in het nieuwe woonland voor ziektekosten verzekerd worden?   Veel hangt af van de mogelijkheden en uiteraard ook de situatie.

  • Is de zorg in het nieuwe woonland goed geregeld? Of is de zorg matig, zijn er alleen enkele privé klinieken met goede zorg, en wil je in geval van ernstige medische issues liever in een ander land, of eventueel Nederland, kunnen worden behandeld?
  • Wordt er door de staat of een werkgever een goede (verplichte?) ziektekostenverzekering aangeboden? Is de lokale dekking heel karig, of wordt er wellicht zelfs helemaal niets aangeboden?

In geval van slechte zorgvoorzieningen, geen of een heel duur aanbod, en een voorkeur om in een ander land (en Nederland) behandeld te kunnen worden, is het aan te raden om te oriënteren op een particuliere Nederlandse internationale ziektekostenverzekering.   Van belang om te weten in deze situatie is dat de Nederlandse basiszorgverzekering vaak verplicht moet stoppen na uitschrijving. In speciale situaties kunnen er in de EU en verdragslanden aparte afspraken zijn, denk onder andere aan wonen in het buitenland bij pensionering, detachering, behoud van uitkering.   Overbruggingsverzekering? In Nederland moet de basiszorgverzekering vaak verplicht stoppen vanaf het moment van uitschrijving bij de gemeente (BRP). Een nieuwe verzekering in het nieuwe woonland is niet altijd direct geregeld. In die situaties is het verstandig een overbruggingsverzekering te regelen. Dat kan voor een paar dagen, een paar weken en ook voor meerdere maanden.   Verzekerd in het nieuwe woonland: goed, maar niet volledig? In een aantal landen wordt een goede nationale dekking aangeboden. Die verzekeringen en dekkingen zijn gericht op inwoners en ingezetenen. Voor expats en emigranten kan het zijn dat toch belangrijke dekkingen ontbreken, afhankelijk van de persoonlijke wensen en situatie. Het is verstandig om je in deze situatie goed te oriënteren op de diverse aandachtspunten.   Enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • Repatriëring naar Nederland na overlijden;
  • Retour naar Nederland i.v.m. familieomstandigheden;
  • Behandeling van langdurige ziektes in Nederland;
  • Indien op termijn een verhuizing naar een ander land is gepland, kan de lokale verzekering vaak niet “mee worden genomen”.

  Meer lezen en achtergronden bij “lokaal verzekeren”


JoHo Insurances adviseert Expats, Emigranten, Pensionados, Reizigers, Ondernemers, Bedrijven en ieder ander die langdurig in het buitenland verblijft over internationale verzekeringen en bijkomende administratieve zaken. Dit kan voor vertrek naar het buitenland, maar ook indien u al (lang) in het buitenland woonachtig en/of werkzaam bent. Contact en vragen? Wilt u contact met JoHo Insurances opnemen, of heeft u vragen over uw verzekeringen en uw situatie? Maak gebruik van het info-formulier op deze website. Uitgebreid persoonlijk advies (gratis)? Wilt u een uitgebreid persoonlijk advies? Maak dan gebruik van het online adviesformulier op de website van JoHo Insurances. Deze informatie is beschikbaar gesteld door JoHo Insurances, partner van Stichting GOED voor wat betreft informatie en advies over onder andere internationale ziektekosten en administratieve regelzaken. © JoHo Insurances – info@johoinsurances.org   


 

Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This