Vrijwilligers zijn voor de Stichting van onschatbare waarde. Graag willen wij je zo nu en dan kennis laten maken met één van onze vrijwilligers. Wie zijn zij en hoe helpen zij de Stichting Goed. Deze keer vertelt Janine iets over haarzelf. Janine vertegenwoordigt Stichting Goed in Australië.


Ik ben Janine Soetensgeboren in Arnhem, maar getogen in Bunnik (dichtbij Utrecht). 

Ik heb in Utrecht de HAVO voltooid met alle exacte vakken. Talen was niets voor mij, veel te moeilijk. Ik had dus nooit verwacht dat ik dus in het buitenland terecht zou komen. 

Na de HAVO ben Ik daarna de opleiding voor fysiotherapie begonnen in Utrecht. Op het moment (1992) dat ik klaar was met de opleiding was er weinig werk voor fysiotherapeuten in Nederland. Mijn man, die in Nederland woonde had dezelfde opleiding gevolgd maar is Australiër, dus besloten we om in 1993 voor een paar jaar naar Brisbane, Australië te gaan om werk ervaring op te doen. Zijn familie komt uit Brisbane dus dat was de reden waarom we voor die plaats kozen. In Australië moest ik opnieuw examens voor fysiotherapie doen en een Engels examen om hier te mogen werken. Toen ik geslaagd was zijn we al snel een eigen praktijk begonnen. 28 jaar later woon ik nog steeds in Australië, maar nu een man armer en een zoon rijker.  

Ik heb 23 jaar mijn eigen fysiotherapiepraktijk gehad en heb die in 2020 verkocht, omdat ik artrose in beide handen heb. Ik werk nu nog maar 10 uur in de week en specialiseer me in lymfoedeem, lipoedeem en Veneus oedeem. Ik geef ook praktijkles in Lymfoedeem en heb 2 Webinars over dit onderwerp geschreven en gepresenteerd in 2020. Dat kwam doordat Covid-19 alles stil legde. Een leuke uitdaging want de eerste werd in Austral gepresenteerd, maar de tweede werd wereldwijd gepresenteerd. Ik had in mijn stoutste dromen niet kunnen voorstellen dat ik ooit een Webinar zou schrijven en presenteren in het Engels, omdat ik op de middelbare school zo slecht met mijn talen was. Terwijl ik mijn eigen praktijk had nam ik regelmatig stagiaires aan vanuit Nederland. Daar zat best veel werk aan vast maar ik vond het belangrijk dat Nederlandse studenten die optie hadden. 

Terwijl ik mijn eigen praktijk had en als een alleenstaande moeder mijn kind opvoedde zat ik ook nog in verschillende commissies, deed vrijwilligers werk, heb een sportcommissie voor de middelbare school van mijn zoon opgestart en hiervan 4 jaar voorzitter geweest.  

Verder reis ik als vrijwillige fysiotherapeut met het Australische Futsal -AMF team naar de wereldkampioenschappen. Ik ben daardoor naar landen geweest waar ik anders niet zo snel naar toe zou gaan zoals Paraguay, Colombia, Argentinië. 

Op het moment run ik samen met een andere admin. de Facebookgroep “Nederlanders in Australië”, die ruim 8300 leden heeft. Een perfect platform om de informatie van de stichting GOED in te delen in Australië. 

Ik heb het altijd belangrijk gevonden om niet alleen voor geld te werken maar ook om iets terug te geven aan de gemeenschap. Omdat ik nu dus nog maar 10 uur per week werk en mijn zoon op de universiteit zit heb ik tijd voor nieuw vrijwilligers werk. Als Nederlander in het buitenland en buiten Europa is het moeilijk om een paspoort te vernieuwen, een verklaring van leven te krijgen, een DigiD te verkrijgen e.d. En daar zou ik graag een grote verbetering in zien. 

Daarom heb ik me aangesloten bij de Stichting GOED als vrijwilliger in Februari 2020. Ik werk met andere vrijwilligers, uit verschillende landen, samen aan bepaalde onderwerpen die op dat moment belangrijk zijn. Soms kan dat een hele uitdaging zijn vanwege het tijdsverschil tussen bijvoorbeeld Canada, AustraliëItalië en Thailand. 

Ditte & familie
Omgeving Spanje
Omgeving Spanje
Vrienden van Stichting GOED

Vrienden van Stichting GOED

Sluit je gratis bij ons aan, belangenbehartiging doe je immers samen!

Ontvang ons nieuws en informatie over lopende projecten. 

U heeft zich succesvol aangemeld

Share This