SVB - Sociale Verzekerings Bank

Verzorgd o.a. uw AOW, PGB en werkt samen met het UWV, BKWI en Gemeenten.

STEUN ONS EN WORD - GOED - DONATEUR

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitvoerder op het gebied van sociale zekerheid in Nederland.

De SVB is verantwoordelijk voor de uitvoering van het AOW-pensioen, de kinderbijslag, de AIO en enkele andere regelingen. Daarnaast verzorgt de SVB een deel van de werkzaamheden van het Persoongebonden Budget (PGB) voor alle cliënten, zoals het beheren van de budgetten voor budgethouders en het betalen van de zorgverleners. Ook doet SVB desgewenst de salarisadministratie voor PGB-budgethouders.

De SVB werkt samen met het BKWI, UWV en gemeenten. Ook heeft ze internationaal een belangrijke rol, omdat er steeds meer over de grenzen wordt gewoond en gewerkt. De SVB beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk en is vertegenwoordigd in een groot aantal samenwerkingsverbanden binnen en buiten de EU.

Nederlanders in het buitenland

Ruim 400.000 klanten wonen in het buitenland. Gepensioneerden bijvoorbeeld die in het buitenland van hun oude dag genieten, jonge emigranten die elders een nieuw bestaan opbouwen. Of mensen die in Nederland wonen en elders werken. Wonen of werken in het buitenland kan gevolgen hebben voor iemands verzekeringssituatie, kinderbijslag, pensioen of uitkering. Soms wordt een uitkering bijvoorbeeld verlaagd of gestopt als iemand naar het buitenland verhuist of heeft emigratie gevolgen voor de uitkering van de partner.

Specifiek advies

Speciaal voor mensen die in Duitsland of België gaan werken of wonen (en andersom), heeft de SVB een Bureau voor Duitse Zaken en een Bureau voor Belgische Zaken. In Ankara (Turkije), Rabat (Marokko) en Madrid (Spanje) wordt de SVB door een attaché voor sociale zaken vertegenwoordigd.

Grensinfopunt

De Bureaus voor Belgische en Duitse Zaken participeren via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Belastingdienst in het Grensinfopunt. Dit is een digitaal loket waarbij je terecht kunt met vragen over wonen, werken, ondernemen en studeren in het buitenland. Meer informatie is te vinden op www.grensinfo.nl

Bron: SVB

WhatsApp met de SVB

Om de SVB via WhatsApp een vraag te stellen, voeg je nummer +31 (0)6-10646363 toe aan je contacten. Je kunt niet naar dit nummer bellen of sms’en.

Kies het onderwerp wat voor jou van toepassing is en volg de stappen.

q

DIGID AANVRAAG

Je kunt een DigiD aanvragen via de website van DigiD. Heb je of krijg je binnenkort AOW? Dan kun je ook een DigiD aanvragen via Mijn SVB.

Wanneer je in het buitenland woont, ben je niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat je niet verzekerd bent, wordt je AOW met 2% gekort en je partner krijgt geen nabestaandenuitkering als je overlijdt. Dit kun je voorkomen door je vrijwillig te verzekeren voor de AOWLet op! Je hebt tot 1 jaar na het einde van je verzekering de tijd om je aan te melden voor vrijwillige verzekering.

De SVB heeft een gebruikersvriendelijke website en over het algemeen vriendelijke en hulpvaardige medewerkers die je te woord staan en adviseren. Mocht je echter toch herhaaldelijk problemen ondervinden of geen antwoord op je vraag krijgen, vul dan het feedbackformulier in. Wij verwerken je feedback en wanneer er een structureel probleem blijkt te zijn, dan zal Stichting GOED in overleg met de SVB oplossingen proberen te vinden en/of streven naar verbetering. Wanneer de Stichting persoonlijke vragen en/of situaties niet kan beantwoorden, zal er worden doorverwezen naar de juiste instantie.

SVB-feedbackformulier